søndag, mars 02, 2008

Metal Søndag 2. mars


Burzum - Filosofem
Misanthropy Records, 1996

Burzum trenger ingen introduksjon, spesielt hvis du har lest de tidligere utgavene av Metal Søndag. Filosofem er det siste metal albumet til Varg Vikernes, de to han lagde i fengslet er elektronisk ambient, så dette blir nok det siste Burzum albumet jeg kommer til å skrive om.
Filosofem åpner med Dunkelheit (egentlig heter den Burzum (som betyr mørke på det mørke målet de snakker i Mordor), men den versjonen med tyske oversettelsen av låttitlene er den mest vanlige) som er fantastisk stemningsfull og ambient black metal. Åpningssporet setter virkelig stemningen i gang og man glir inn i en slags transe som varer ut hele albumet. Hele albumet er en reise gjennom rå og mørk natur som man ellers må dra på fjelltur for å oppleve.

Hvis du hører på det første Burzum albumet og så dette kan du virkelig høre hvor mye Varg Vikernes har vokst og modnet på dette albumet. Det første albumet er et lite mesterverk innenfor tidlig norsk black metal, mens Filosofem er så nært black metal perfeksjon man kommer.
En ting som er verd å peke ut er forskjellen på vokalen her og de tidligere utgivelsene. På de tidligere utgivelsene er de torturerte skrikene klare og tydelige, mens her er de mer hese og utydelige. Dette har kanskje mye med at de ble spilt inn med en billig PC-mikrofon. Hvis du er en av de som aldri klarte å bli vant til vokalen på de tidligere albumene, er dette albumet perfekt for deg.
Dette albumet er absolutt et av tidenes beste black metal album og absolutt en klassiker en hver metalhead burde være kjent med.

-----------------------------------

Despondent Chants er et doom band fra Peru som gav ut en demo i 2004. Du kan høre noe av låtene deres på deres Myspace.

Var på konsert i går på Glassheim og så Stonegard.
Første oppvarmingsbandet var et gothic band som het Atmospheria. Jeg antar de var et metal band, men riffene var utydelige. Ellers var de ikke så verst selv jeg ikke forstår hvorfor de trengte to keyboard spillere. Trommene var kanskje det beste med bandet siden han som spilte trommene litt mer enn å bare holde rytmen.
Neste bandet var et Metallica cover band som var ganske gode. Hadde det vært opp til meg skulle bare spilt låter fra det første albumet i stedet for mye det pisset de valgte å spille. Men deres Master of Puppets cover var ganske bra, så jeg har ikke så mye å klage over.
Så var det selvsagt Stonegard til slutt. De var absolutt høydepunktet og et fantastisk live band. De er virkelig et av de beste nyere metal bandene her i Norge og hvis du ikke har sjekket dem ut anbefaler jeg at du går gjør det nå (jeg kommer til å dedikere minst en utgave av Metal Søndag til dem en gang i fremtiden). Det står på sjangerbeskrivelsen på M-A at de er spiller stoner, men jeg vil si at det er rettere å kalle dem moderne heavy metal som er spilt riktig.

Nå over til metal musikkvideoer.

The Rods - Hurricane

Zoroaster - Bullwhip

Hellveto - Kwintesencja Opacznosci

0 Comments: