fredag, oktober 30, 2009

Funny Games


Halloween nærmer seg med stormskitt og du lurer kanskje på hva slaks skrekkfilmer du skal se. La meg anbefale Funny Games fra 1997.
En ting som går igjen i mange av oss horrorfans er den sykelige trangen til å se vold. Mange skrekk og actionfilmer er en glorifisering av vold og grusomheter, og vi tenker egentlig ikke over hvor grusomt det egentlig er. Vold i virkeligheten er ikke så hyggelig, så hvorfor glorifisere det? Funny Games er en tysk film som handler om en familie som blir ofre for to sadistiske menn. De har ikke noe annet motiv annet at de synes det er morsomt og for å underholde oss som ser på. Hele filmen har virkelig en ekstremt ubehagelig stemning siden volden er virkelig realistisk og er alt annet enn den underholdningen man finner i en slasher film eller en typisk Quentin Tarantino film. Dette er en uskyldig familie som blir utsatt for to psykotiske drittsekker. Det er nok av filmer som handler om at vold er fælt, men ingen av de jeg har sett kommer i nærheten av denne filmen. Det er god satire fra skurkenes side, og virkelig tragedie fra ofrenes side. Den får fram et poeng uten å slå deg over hode med moralistisk preik. Dette er en film alle oss som liker vold burde se.

I 2007 kom Funny Games U.S., som er en karbonkopi av originalen. Det er knapt noe forskjell og en virkelig god gjenskaping av originalen. Eneste problemet er at den ikke er like god. I originalen hadde den mest dominante sadisten ev virkelig drittsekkaura rundt seg som mangler i den amerikanske versjonen. Det er også en scene som ikke er langt nær så dramatisk og følelsesladet fordi den ble kortet litt ned. Man er liksom ikke like følelsemessig involvert og generelt er dette ikke en like sterk film. I gjengjeld er kona mye heitere.

0 Comments: