torsdag, mars 13, 2008

47 prosent av alle menn er ateister

47 prosent av norske menn avviser helt at ”Gud eller noen annen guddommelig skaperkraft” står bak livet på jorda. 36 prosent av kvinnene mener det samme. Det viser en undersøkelse som offentliggjøres på NRK1 i kveld.

link

Så mens religion råtner på rot her hjemme fortsetter vi likevel å sende misjonærer til afrika.

7 Comments:

Anonym said...

For å være djevelens advokat her: tror du ikke at mange av de som faller inn i 47%-en bare er deister?

Helge said...

Jeg slengte det bare ut som propaganda, men jeg er ærlig talt ganske skeptisk til spørreundersøkelser.

En indikasjon kan vi kanskje få, men ike så mye mer. Tror de på bønn? Tror de på spøkelser? Tror de slike som Uri Geller har overnaturlige evner?

Her var spørsmålene over telefon, men hva om man hadde spurt 1000 på gaten ville man fått samme svaret da?

Dette er noe du er bedre egnet til å skrive om enn meg. Og jeg hadde satt stor pris på om du ga en enkel innføring i spørreundersøkelser og hva man egentlig kan finne ut.

Helge said...

Hva med denne foreksempel

http://svevendeord.blogspot.com/2007/03/lynskarpt-om-torden.html

Anonym said...

Det er et veldig godt spørsmål. Bare det å spørre folk om gud finnes vil gi veldig ulike svar, tror jeg. Veldig mange mener jo at de er agnostikere selv om de tror like lite på gud som meg, som betegner meg selv som ateist.

Anonym said...

altså: poenget (som jeg utelot) var at om du gir følgende alternativer på spørsmålet om gud eksisterer

- ja
- nei
- vet ikke

eller

- jeg tror gud eksisterer
- jeg vet ikke om gud eksisterer
- jeg tror ikke gud eksisterer

og deretter inkluderer alternativene

- jeg vet at gud eksisterer
- jeg vet at gud ikke eksisterer

…vil du få helt forskjellige fordelinger. men det er altså foreløpig bare en hypotese.

Helge said...

Jeg skulle til å svare med ett ganske langt svar, men jeg var ikke riktig fornøyd med meg selv. Tastaturet fungerer for meg som ett filter som vasker bort poengene mine :-(

La meg heller si at jeg er ekstremt enig med deg. Jeg tror også "settingen" rundt spørsmålet, som lokalitet, betenkningstid, toneleie hos spørsmålstiller etc, også kan ha stor innvirkning.

Kanskje flere og mer omtrentelige spørsmål , gjerne i brevsform, kunne gitt os mer innsikt heller enn å spørre direkte om guds eksistens.

Dette føler jeg gjelder mer enn bare spørsmålet om guds eksitens, som foreksempel underøskelsen om hva dansker er redde for. Hvordan skal man få avdekket hvor mange som sliter med fremmedfrykt? Ikke ved å spørre om de er rasister i hvert fall.

Helge said...

En ting til, jeg hadde sikkert ikke svart at jeg vet at gud ikke finnes, selv om jeg vet at gud ikke finnes. Det hadde blitt litt for arrogant tror jeg.

I motsetning til en samtale hvor jeg kunne begrunnet hvorfor jeg vet at gud ikke finnes, da kunne jeg bedre begrunnet standpunktet og slått fast at jeg vet at gud ikke finnes.