søndag, januar 07, 2007

Metal Søndag 7. januar


Rush - A Farewell To Kings
Mercury, 1977

Rush? Er ikke de et prog rock band? Hva har de med metal å gjøre?
Svaret er ganske enkelt ja, de er i stor grad et prog rock band, men de er også tidenes første progressive metal band og er dermed like relevant i metalsammenheng som hvilket som helst annet band jeg skriver om på søndager.
Grunnen til Rush er tidenes første progressiv metal band er ikke en direkte årsak av dette albumet, men det er ikke langt unna. Selv om det er en noe metal på dette albumet er det ikke et dirke metal album, men det er ikke langt unna.

Dette albumet er et av Rush sine beste og vokalen til Geddy Lee er i toppform her. Dette er et velbalansert og variert album. God prog hele veien med god instrumentale partier.
Åpnings og tittelsporet A Farewell to Kings er en fantastisk god låt som viser hva Rush duger til. Ikke et eneste riff for mye og ikke et eneste riff for lite.
Xanadu er episk som bare faen. Hele 11 minutter lang, men ikke et eneste kjedelig sekund. Man må være virkelig følelseløs for å ikke få gåsehud.
Lyrikken er basert på Kubla Khan av den engelske dikteren Samuel Taylor Coleridge (1772 - 1834). Atmosfærisk fra begynnelse til slutt, og en av mine favoritter på dette albumet.
Så er den korte og myke Closer to the Heart. Enkel, grei og oppløftende.
Cinderella Man er solid rock hele veien med en fin blanding av hardt og mykt.
Madrigal er enda en kort og myk låt. Helt grei.
Men så kommer albumets store episke finale, nemmelig ``Cygnus X-1`` Book I - The Voyage Prologue. Lyder fra en fremmed verden durer i vei og du hører at dette er spennende science fiction. Men hva er disse riffene? Kan det være metal?
Det er metal! Dette er 100 % reindyrka metal! Å nei! Vi blir dratt inn i det sorte hullet!
...FORTSETTELSE NESTE ALBUM!

Jeg må advare at Rush er nerdrock, så ikke bli overasket om du blir forvandlet til en selvgod fjott med tykke brilleglass og null sosial intelligens om du kjøper inn dette albumet. Men med tanke på at du som gidder å lese dette mest sannsynlig hører frivillig på prog/black metal/power metal er det ikke noe å bekymre seg over. Du kan ikke bli noe du er fra før.
Dette albumet er uansett noe alle metalheads og prog rock fans burde skaffe seg.

------------------------

Coffin Dancer er et ungt sludge metal band fra USA. De har gitt ut en EP gjennom Denovali Records og jeg tror de kan bli noe i fremtiden. Du kan høre dem på deres Myspace.

Dette var langt fra min beste anmeldelse, men den er tusen ganger bedre enn de tidligere utgavene. Det viktigste for meg er at jeg er ferdig med å skrive om det og at du som gidder å lese dette vurderer å sjekke ut albumet.

Nå over til metal musikkvideoer.

Windir - Todeswalzer

Khanate - Pieces of Quiet

Susperia - Chemistry

Benighted - Foetus
(Benighted fra Frankrike)

Epica - Cry for the Moon

Tristania - My Lost Lenore

0 Comments: