søndag, desember 17, 2023

Metal Søndag 17. desember


Heavy metal har alltid blitt forbundet med satanisme siden det første Black Sabbath albumet, men det var overraskende ingen av de tidlige metalbandene på 70-tallet som hadde et satanistisk image. Black Sabbath tok avstand fra satanisme og deres bruk av det i lyrikken var ment som skrekk og advarsel. Det var psykedeliske rockeband som Coven og Black Widow som kjørte på med satanisme, men de er bare løst assosiert med metal siden de bare var en inspirasjon for noen band. For mange startet ikke metal å være skikkelig satanistisk før Venom gav ut deres ikoniske debutalbum Welcome to Hell i 1981. Men det er et band som kom før dem som man kan peke til som det første virkelig satanistiske metalbandet. Witchfynde ble dannet i den gamle engelske kjøpstaden Chesterfield i 1973 og er dermed et av de eldste bandene assosiert med NWOBHM scenen. De spilte inn musikk i de årene, men ingenting ble utgitt før singelen Give 'Em Hell i 1979. Året etter kom debuten med samme navn ut og det er et album som er et langt steg fra den råskapen Venom skulle komme ut med året etter. Mens Venom gikk for råskap og ekstremitet inspirert av Motörhead og punk rock, så er Witchfynde langt mer på den mer rolige 70-talls hard rockinspirerte siden av heavy metal. Det er ikke spesielt hard og tung musikk, heller noe i en mer heavy metal retning av hva Thin Lizzy og UFO gav ut på 70-tallet med en ettersmak av Rush inspirert prog rock på enkelte lange låter.

Give 'Em Hell er et skuffende album hvis man håper på noe som virkelig høres satanistisk og ondskapsfullt ut. Det er en grunn til at Venom er husket som starten på black metal og ikke Witchfynde. Men setter du på Give 'Em Hell i håp om å høre god gammeldags velspilt NWOBHM slik den var på starten av 80-tallet, så vil man virkelig kose seg. All låtene er solide med gode riff, energi og en kul atmosfære. De fant kanskje ikke opp black metal på Give 'Em Hell, men det er ingen tvil om at de var en inspirasjon for Venom og lignende band når det kom til image. Det er iallefall en interessant likhet mellom platecoveret på Give 'Em Hell og Black Metal fra 1982.

---------------------------------------------------------------------------------

Sygdom er et tysk funeral doomband som har gitt ut en selvfinansiert EP. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Ken Erb, som var gitarist i det ikoniske heavy metalbandet Shok Paris døde den 14. desember. Jeg er bare kjent med dem fra noen låter, men jeg digger hva jeg har hørt og hans død minner meg på at det er på tide at jeg skaffer meg alt av dem.

Nå over til metal musikkvideoer.



0 Comments: