søndag, september 10, 2023

Metal Søndag 10. september


Dannet i 1988 under navnet Snuffleupagus on Acid, så er Eyehategod et av tidenes første sludge metalband og i manges øyne selveste definisjonen på sjangeren. Med dype røtter i både hardcore punk og seig doom metal, så la Eyehategod mye av sjangerens grunnlag på In the Name of Suffering. Ja, man kan peke til låter og album av legender som Black Flag og Melvins som de første til å kombinere aggressive punk med de sakte og tunge riffene til Black Sabbath og Saint Vitus allerede på 80-tallet, men hva vi mener når vi sier sludge ble virkelig sementert på dette albumet. Skikkelige seige, blytunge og dystre riff som ikke bare tar inspirasjon fra Black Sabbath, men har også en ettersmak av Celtic Frost på deres mørkeste og mest brutale. Mens sludgesjangerens nære slektning stoner metal handlet om fuzzy gitartoner og hasjrøyking, så demonstrer Eyehategod på In the Name of Suffering at sludge handler om stygg og hardtslående gitarer og heroinoverdoser. In the Name of Suffering er ikke noe hyggelig album med sin sinte og hese ropende vokal og rene følelse av angst og håpløshet. Måten låtene veksler mellom sakte og krypende tempo, for og så ha disse raske utbruddene av ren sinne og hat er alt det skikkelig sludge metal handler om.

Det er nesten utrolig at et så hardt og brutalt album som In the Name of Suffering kunne komme ut i 1990. Ekstrem metal hadde knapt begynt å dytte grensene i hvor brutal og hard metal kunne være, og her er et band som overgår det meste av det som foregikk i metal med absolutt tyngde og brutalitet. Hver låt er fylt med groovy riff som knuser hodeskallen til lytteren og bruker den høyfrekvente støyen fra feedbacken i gitarforsterkerne som en del av lydbildet. In the Name of Suffering er et ubehagelig album fra start til slutt. Sludge metal i en tid sjangeren knapt eksisterte enda og ikke en gang hadde et etablert navn. Man trenger ikke å høre på dette albumet mange ganger for å forstå hvorfor Eyehategod er et av de mest ikoniske bandene i doom metal når man beveger se bort fra de mer trygge formene som tradisjonell doom, stoner og death doom.

---------------------------------------------------------------------------------

Black Pullet er et brasiliansk black doom band som har gitt ut to demoer/EP-er. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

To musikere fra to legendariske amerikanske metalband døde denne uken. Tom Davies, bassist og vokalist i stonerbandet Nebula døde den 6., og Matt Vinci, bassist fra det ikoniske USPM bandet Liege Lord døde den 9.. Begge fra band som var med på å forme deres sjangre.

Nå over til metal musikkvideoer.



0 Comments: