søndag, januar 01, 2023

Metal Søndag 1. januar

RCA, 1977

Når jeg sier metal og muskler, så vil de fleste tenke på Manowar. Bodybuilding var en del av deres image på 80-tallet og med på gi inntrykket at de var krigere fra en eller annet fantasysetting inspirert av Conan the Barbarian. Men lenge før Manowar, helt tilbake til i 1973, så var det en som kombinerte store muskler og tung musikk. Det er ingen andre enn Jon Mikl Thor som fortjener å bli kronet konge av muskelrock. Han er en kroppsbygger som har vunnet både Mr. Canada og Mr. USA, en b-filmstjerne fra beryktete kalkuner som Zombie Nightmare og Rock 'n' Roll Nightmare og som kunne lett i sine glansdager ha banket opp alle medlemmene i Manowar med en hånd bundet bak ryggen. Musikken han gav ut på 80-tallet er ikoniske stykker av canadisk heavy metal. Men som nevnt, så strekker hans karriere som musiker seg helt tilbake til 1973 hvor bandet gikk gjennom en rekke navn før de ganske enkelt ble til Thor i 1977. Og 1977 er hvor de endelig gav ut deres debutalbum Keep the Dogs Away. Og til tross av alt det snakket om han som et metalikon, så er ikke akkurat dette et metal album. Det er i stedet et stykke med skikkelig saftig 70-talls glam rock. Veldig catchy hard rock som ikke er redd for å være litt cheesy og corny. Riffene fungerer utrolig bra og alle låtene sitter som støpt i hukommelsen etter bare en gjennomspilling. Stemmen til Thor er teatralsk og som støpt til den klassiske glam rocksounden fra denne tidsperioden. Han høres omtrent som man forventer fra bildene av han fra denne tiden.

Keep the Dogs Away er et veldig undervurdert album som lenge var i glemmeboken for de fleste, både blant metalheads og fan av klassisk glam rock. Heldigvis ble en spesialutgave utgitt i 2016 av Deadline Music med to CD-er og en DVD. Første er åpenlyst albumet, mens den andre CD-en er fylt med en hel time geniale glam rocklåter. Hvorfor ingen av dem ble brukt på albumet er et mysterium. Med titler som Do the Muscle og Tears in My Soup, så er det en tragedie at disse låtene var bortgjemt fra fans av corny glam rock alle disse årene. DVD-en er også ganske interessant fylt med opptredener fra canadisk tv og råe liveopptak. Thor spilte mye coverlåter i de tidlige årene av populære rockelåter til tross av at de hadde mer enn nok av originale låter. Med det som er virkelig kult med disse opptakene er å se Thor gjøre styrke stønt som å bøye stålstenger med tennene og blåse opp varmeflasker med lungekraft. Det er et livsfarlig stønt som fort kan drepe noen siden hvis de gjør en eneste feil, så kan lufta i varmeflasken gå tilbake i lungene og sprenge dem. Keep the Dogs Away er underholdene og et catchy album enhver fan av musikk i denne stilen burde høre på, og spesialutgaven er absolutt verdt pengene.

------------------------------------------------------------------

Dragon er et amerikansk stoner/sludge doomband som har gitt ut en demo. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Jeg ønsker å beklage at det ikke var noe anmeldelse forrige søndag. Den ble bortglemt på grunn av Julen. Det er første og forhåpentligvis den siste gangen det skjer.

Nå over til metal musikkvideoer.



0 Comments: