søndag, oktober 23, 2022

Metal Søndag 23. oktober


Det er ingen hemmelighet at skrekklitteratur og filmer har vært en stor inspirasjon for mange metalband, spesielt i death metalsjangeren. Men få band er så dedikert til skrekk som amerikanske Deceased. Dannet som Mad Butcher i 1984, for så å skifte navn til Evil Axe samme året, så ble de til Deceased i 1985. De var en del av den amerikanske undergrunn thrashscenen og tidlig ute med å spille death metal i sjangerens barndom. Etter en rekke demoer, så gav de ut debutalbumet Luck of the Corpse i 1991. Som mange band som spilte death metal helt på starten av 90-tallet, så har de en dose med thrash i riffene og måten låtene er skrevet på. Men det er ingen tvil om at det er death metal. Brutaliteten er der, det er bare mer dynamisk riff og låtskriving sammenlignet med enkelte andre band som fokuserte mer på å være så ekstreme som over hodet mulig. Det er foreksempel veldig lite bruk av blast beats. Vokalen er som forventet growling, men mer en hes roping enn den mer dype og uforståelige typen mange assosierer med death metal. Uansett riff og vokal, så er mye av det som tiltrekker meg til dette albumet den litt råe lydproduksjonen og gitartonen. Den har den kvaliteten jeg assosierer med mer undergrunns thrash enn med death metal, men den høres veldig riktig ut i mine ører.

Som nevnt er Deceased et band besatt av skrekk. I stedet for et fokus på vold, blod og gørr som mange andre death metalband fra denne tiden, så er hver sang en liten skrekkhistorie som drar inspirasjon fra en rekke skrekkfilmer. Platecoveret er et stillbilde fra filmen I tre volti della paura fra 1963, også kjent som Black Sabbath på engelsk. Når man har denne skrekkstemningen mikset med den råe lydkvaliteten og hver låt full av kule riff som hører like mye hjemme på et thrashalbum som på et death metalalbum, så blir det til noe som kan anses som en liten klassiker. Luck of the Corpse var kanskje ikke et av de viktigste death metalalbumene som kom ut i 1991, men det er et album som fortjener å bli nevnt sammen med mange av de andre klassikerne som kom ut det året.

---------------------------------------------------------------------

Konkordia er et costaricansk heavy/power metalband som har gitt ut en selvfinansiert EP. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Nå over til metal musikkvideoer.



0 Comments: