søndag, november 08, 2020

Metal Søndag 8. november


Marduk er utvilsomt Sveriges mest kjent black metalband. De er godt kjent for å definere den stereotypiske skandinavisken sounden med nonstop blast beats og rendyrket satanisme. Men før de hadde funnet den rene black metalsounden de er kjent for i dag, så dominerte death metal i lydbildet. Debutalbumet Dark Endless kom ut i 1992, så det var ikke så mye fra den erketypiske norske sounden å dra inspirasjon fra enda. Men det de hadde var å dra inspirasjon fra var den svenske death metalscenen. Dark Endless har et skikkelig tydelig svensk death metalpreg som gjør at det høres ut som et av de tidlige klassiske death metalalbumene som kom ut bare noen få år før. At debuten har et death metal preg kommer neppe som noen overraskelse for de som har hørt demoen Fuck Me Jesus fra 1991, hvor disse elementene kommer tydelig frem. Fra gitartonen til mange av riffene, så kan man si at det er death metal, men jeg vil si at dette er hovedsakelig black metal. Måten de bruker blast beats på og den råe ondskapsfulle stemningen er veldig black metal. Det er ikke den overdreven misbruken av blast beats som på senere album, men det er ingen tvil om at de liker å bruke dem og holde tempoet høyt oppe.

Dark Endless er knallhardt og brutalt. Det er i mine ører en liten klassiker i hvor riktig alt høres ut for meg. Den har det som fungerer for meg i både black metal og death metalsjangeren. Det er rart at debuten til et såpass kjent band har gått litt i glemmeboken. Dark Endless er kanskje ikke det beste albumet å starte med hvis man er ute etter å høre hvorfor Marduk er såpass kjent, men det er en såpass solid debut at jeg ikke ser noe problem å start der hvis man er en nykommer til bandet. Digger du den motorsagsounden til gammel svensk death metal og black metal med mer varierte riff, så er Dark Endless en av de glemte klassikerne du burde sjekke ut.

----------------------------------------------------------------

Ecloss er et fransk enmanns black metalband som har gitt ut en selvfinansiert EP. Dere kan høre musikken på Bandcamp.

Ken Hensley død på onsdag i en alder av 75 år gammel. Han var mest kjent som keyboardspiller i hard og prog rockbandet Uriah Heep, et utrolig viktig band for utviklingen av metal på 70-tallet. Det er ikke hans eneste link til metal, han har spilt keyboards på en rekke metalalbum gjennom årene, inkludert klassikeren The Headless Children av W.A.S.P.. Et stort tap for musikk generelt.

Nå over til metal musikkvideoer.



0 Comments: