søndag, mai 10, 2020

Metal Søndag 10.mai

313 - Three Thirteen
Divebomb Records, 2019

Den amerikanske metalscenen fra 80-tallet er full av bortglemte og obskure metalband som aldri ble store, men som gav ut album som er elsket av fans av ren og ekte heavy metal i dag. Noen av disse bandene var ikke så heldige at de er blant kultbandene vi tilber i dag. I 313 sitt tilfelle, som startet under navnet Discipline i 1983, så hadde de ikke en gang noe album eller EP man kan spore opp i dag. De hadde to innspillinger, en i 1985 og en i 1987, som aldri ble utgitt. Begge innspillingene bare lå bortgjemte og samlet støv, for så og heldigvis bli restaurert av Jamie King, som har mixet sounden på en hel rekke metalalbum gjennom årene, og utgitt som samlealbum i 2019. 19 låter, over en time med solid og velspilt skikkelig metal. Vi snakker om saker som kunne ha blitt stort om det kom ut. De første ti låtene er fra 1985-innspillingen og er en perfekt dose av råtøff heavy metal med en liten dose av litt mer kommersiell hard rock som hadde passet godt inn på den mer tøffe siden av puddelrockscenen. Ingenting som hadde revolusjonert den amerikanske metalscenen med andre ord, men tromming og riff treffer hardt, og det er catchy saker med en ren headbangerenergi og man kan spille luftgitarsoloer til. De ni neste har mer tøff tromming og et tydelig preg av tidlig power metal, og man kan lett forestille seg at om dette hadde vært en full utgivelse, så  kunne dette ha vært en U.S. power metal klassiker i dag. Alt med disse låtene fra både 1985 og 1987 skriker av ren og ekte heavy metal og power metal.

Selv om ingenting 313 spilte inn kom ut før i 2019, så var ikke alt håpløst for alle medlemmene. Riktignok ingen av dem hadde noe karriere i musikk etter at de splittet opp i 1988, men vokalisten Tim Aymar, gikk videre til å fronte klassiske amerikanske power metalband som Control Denied og Pharaoh. Hans kraftige stemme får frem energien og følelsen av at dette er metal med testikler større en bowlingballer. At 313 ikke gav ut noe på 80-tallet er en ren tragedie, men vi skal være takknemlig for at den eksisterer på CD i dag. Absolutt noe en hver fan av ren metal burde skaffe seg.

-------------------------------------------------------------------------------

Serpent Rider er et internasjonalt heavy/doomband som har gitt ut en selvfinansiert EP. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Nå over til metal musikkvideoer.

Cemetery Rapist - Filthy Sluts and Bathroom Fucks

Blind Guardian - Mirror Mirror

King Goat - Conduit

0 Comments: