søndag, mars 03, 2019

Metal Søndag 3. mars

Rush - All the World's a Stage
Mercury Records, 1976

Rush er uten tvil et av de tøffeste prog rockbandene fra 70-tallet og en av de viktigste pionerene av progressiv metal. Det må ha vært utrolig å vokse opp på 70-tallet og bli slått ut av deres genialitet og se dem live den gang. Dette er dessverre en umulighet i dag, men vi har i det minste livealbumet All the World's a Stage der vi får høre hvor fantastiske de var den gang. Den fantastiske trommingen til Neil Peart, gitarspillet til Alex Lifeson og bassen og vokalen Geddy Lee fanget opp når de var fremdeles unge og i topp form. Fy faen, de kan spille. Fra de gav ut debuten i 1974, ble låtene bare mer og mer komplekse, og i 1976 nådde de nivåer som jeg ikke fatter at de fikk til live. Men utrolig nok, så spiller de låta 2112 nesten i sin helhet. Den er redusert fra 20 minutter til 15 minutter, men det er fortsatt en veldig imponerende prestasjon. Hadde de spilt hele, så hadde jeg kanskje påstått at den var bedre en studioutgaven. Til gjengjeld er By-Tor & the Snow Dog lengre enn studioutgaven. Jeg føler at mange av disse låtene er kanskje et lite hakk bedre enn studioutgavene. I dette liveformatet, så høres de råere ut. De er er mer intense. Tyngre. Rush høres mer ut som et tidlig metalband enn et prog rockband her.

70-tallet er fullt av ikoniske livealbum som har klassikerstatus i dag. Altfor sjeldent, så hører jeg All the World's a Stage bli nevnt blant disse kjente og kjære titlene. Det er et livealbum som viste at Rush ikke bare var enda et progband som spilte teknisk pent på plate og var møkkjedelig live. All the World's a Stage viser at Rush var et band med baller som kunne spille minst like tungt og hardt som mange av de andre tunge og harde bandene den gang. Digger du klassisk Rush, så er det en selvfølge at du burde skaffe deg dette livealbumet.

----------------------------------------------------------------

Zel Agganor er et britisk symfonisk black metalband som har gitt ut en selvfinansiert EP. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Nå over til metal musikkvideoer.

Septekh - Burn It to the Ground

Orden Ogan - Gunman

Oranssi Pazuzu - Lahja

0 Comments: