søndag, desember 02, 2018

Metal Søndag 2. desember

Gorgoroth - Incipit Satan
Nuclear Blast, 2000

De fleste ser på Gorgoroth som et veldig rettfrem og stereotypisk norsk black metalband, men da Incipit Satan kom ut i 2000, så var det tydelig at Gorgoroth var i stand til å eksperimentere. Det er også det første albumet med Gaahl som vokalist. Han dukket riktignok opp på det forrige albumet, men her er han hovedvokalisten. Åpningssporet er typisk norsk black metal, men vi hører noe litt andeledes når det andre sporet setter i gang. Noe langt mer melodiøst og nærmere tradisjonell heavy metal enn det vi er vant med fra Gorgoroth. Tredjesporet, Litani til Satan, gir oss noe skikkelig seigt og mer sakte musikk. Stemningen er tykk og riffene er lette å headbange til. Jeg skal ikke gå igjennom hver låt og beskrive dem. Jeg vil bare påpeke at dette er veldig variert musikk. Nesten alt er godt forankret i black metal så klart, men dette er det albumet hvor Gorgoroth gikk litt bort fra den veldig rett frem stilen de er kjent for. Jeg må nevne When Love Rages Wild in My Heart, som avslutter albumet. Man kan se på tittelen at dette er noe ganske andeledes enn den ondskapen og satanisme de er kjent for. Den er mer basert på rock, og høres nesten litt ut som goth rock fra 80-tallet, bare med mer rivende black metal riff som driver låta fremover.

Med tanke på at dette er et litt anderledes album og det er det første med deres mest beryktete vokalist (hvis man ignorerer åpningssporet på det forrige albumet), så er dette et landemerke i deres diskografi. Det er nok av knallharde, blytunge og brutale låter som er iskalde, rå og grimme, samt ting som er der for å skape variasjon. Jeg foretrekker de tre første albumene, men jeg forstår godt hvorfor det er nok av de som har Incipit Satan som deres favorittalbum. Det er kanskje ikke en av de store norske klassikerne, men det er et album ingen fan av Gorgoroth eller black metal burde hoppe over. Liker du god musikk, så liker du Incipit Satan.

-------------------------------------------------------------

Reave er et amerikansk melodiøs death metalband som har gitt ut to demoer/EP-er. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Erik Lindmark, gitarist, vokalist og grunnlegger av de legendariske amerikanske death metalbandet Deeds of Flesh døde av multippel sklerose den 29. november. Deeds of Flesh var med på å forme teknisk death metal på 90-tallet og flere av albumene er ansett som klassikere i dag. Det er et stort tap for death metal at en slik god gitarist og låtskriver døde.

Nå over til metal musikkvideoer.

Mercyful Fate - The Uninvited Guest

Antropofagus - Architecture of Lust

Vanadium - Russian Roulette

0 Comments: