søndag, januar 03, 2016

Metal Søndag 3. januar
Black metalscenen er kjent for sine ambient, neofolk og industrial sideprosjekter. I en sjanger som er bygget på atmosfære, så er det nesten naturlig at mange føler trangen til å droppe alt som heter elektriske gitarer og fokusere kun på atmosfæren i musikken. Wardruna består av Gaahl og Kvitrafn fra metalscenen, og av Lindy Fay Hella og Hallvard Kleiveland, som har null tilknytning til metal. Musikken består av ambient lydlandskaper bygget på gammel norsk folkemusikk. Ikke nødvendigvis norsk folkemusikk slik som vi kjenner den i dag, men på ideene om noe antikk og førkristent som er nærmere naturen og hedensk religion. De ambient lydlandskapene er mørke og mystiske, men også veldig vakre. De hypnotiserer og tar lytteren bort fra alt som minner om den moderne verden. Man blir dratt tilbake i tid og tilbake til noe primært og urnorsk. Det er riktig nok en romantisk idé om hva urnorsk er fremfor noe 100 % historisk korrekt rekreasjon av hva religiøs og rituell musikk fra før eller under vikingtiden hørtes ut (for eks. jeg er ganske sikker på at de ikke hadde hardingfele den gang), men med tanke om at vi vet så lite om hva musikk hørtes ut den gang, så er det ingenting feil med å leve seg inn i fantasier om den tiden mens man hører på dette albumet.

Dette er ment som første album i en trilogi dedikert til de 24 runene i den eldre futharken. Så langt har bare del to kommet ut og jeg har ikke hørt det albumet enda, men jeg ser frem til å gjøre det i en ikke så fjern fremtid. Det viktigste jeg kan si om dette albumet er at det er fantastisk folkebasert ambient med en tykk atmosfære. Man trenger ikke å være interessert i det urnordiske og det norrøne for å bli fanget opp i atmosfæren og stemningen.

------------------------------------------------


Writhe er et britisk black metal band som har gitt ut en demo. Dere kan høre hele demoen på deres Bandcamp.

2015 var et veldig trist år med tanke på hvor mange fantastiske musikere som var med på å forme metal som døde. Jeg skrev dessverre aldri noen ord om dem siden jeg ofte hadde glemt det når det var søndag. Artister som A.J. Pero, John Grden, Martin "Kiddie" Kearns, Jim Sadist og Philthy Animal Taylor for å nevne noen få. Alle trommiser i legendariske band. Sistnevnte var noen jeg følte spesielt skyldfølelse for å ikke skrive noen ord om. Jeg burde ha skrevet noen ord om bassistene Frank Watkins og Craig Gruber. Jeg burde ha skrevet noen ord om den legendariske skuespilleren Christopher Lee, som ikke bare spilte Dracula og Saruman, men som var involvert i sitt eget metalprosjekt i en alder av 93 år gammel. Det var så mange jeg burde ha skrevet noen ord om.

Men hva som virkelig gjorde 2015 til et trist år er at Lemmy Kilmister døde. Mannen var tilsynelatende udødelig. Hans alkohol og rusmisbruk var legendarisk. Han hadde levd gjennom alle tidsperiodene i rock ‘n’ roll fra dens start på 50-tallet og var en del av det musikklivet hele veien. Det var en visdom i han som gjorde at han så gjennom samfunnets bullshit og han levde den livstilen han hadde dedikert livet sitt til hele veien til han døde i en alder av 70 år. Han kommer til å bli savnet.

Say the word and I’ll be yours, save me from the killing floor.
Outta time outta sight, creeping up on you tonight.
Can’t see your face no more, hanging in the sky.
Might be gone forever and that’s a long long time.

If I could find the cure I wouldn’t have to cry,
I know the law I know how to die.

Thousand years lost in time, outta shape and outta line.
Flying high you know it’s true, searching all the world for you.
Take the wild ride, teach you how to fly,
Be on my side I hate them long goodbyes.

Don’t believe in miracles and I won’t even try,
I know the law I know how to die.

No more lies no excuse, walk a mile in my shoes.
Outta luck out on bail, run like hell stay out of jail.
Can’t see the way no more needles in my eyes,
Rotten to the core hang me out to dry.
Give me satisfaction or a damn good reason why, Cross your heart and hope to die.

Stay on the right track; you can’t live a lie,
Make sure you don’t go back, look me in the eye,
Know I aint no angel, broken wings don’t fly,
I know the law I know how to die.

Lemmy er nå i Helvete sammen med Dio.

Nå over til metal musikkvideoer.

0 Comments: