søndag, august 07, 2011

Metal Søndag 7. august


Sunn O))) - White2
Southern Lord, 2004

Doom metal har alltid vært en sjanger med fokus på en melankolsk stemning, så ofte ender låtene opp med å være i et mer sakte tempo enn i andre former for metal. Siden metalband liker å overdrive ting til det ekstreme, så er det bare naturlig at man har doom band som prøver å spille så sakte som mulig. En måte å gjøre det på er å kombinere doom med drone. Drone er en form for elektronisk ambient hvor man repeterer de samme notene om igjen og om igjen. I drone doom, så handler det å repetere de samme sakte riffene om igjen og om igjen. Et av de aller mest kjente drone doom bandene er Sunn O))). Jeg skrev om White1 for en del år siden, nå er det jammen meg på tide at jeg tar opp oppfølgeren. Mens White1 var mer gitardreven ambient enn faktisk doom, så åpner White2 med Hell-O)))-Ween, som er et skikkelig stykke med ultraheavy doom. Ingen trommer eller vokal, bare bass og gitar som hypnotiserer deg med ekstrem tyngde og noen minimalistiske doomriff repetert, for å så gå over til en vegg av tung lyd. Du begynner å gå inn i en transe hvor bare lyden eksisterer. Neste låt er BassAliens. Et sært stykke med tilfeldige lyder. Et fremmed lydlandskap åpner seg hvor ingenting stemmer. På dette tidspunktet vet du ikke om du er våken eller om du sover. Du bare ligger stille mens du føler ubehaget vokse i deg. Etter 20 minutter slår Decay2 (Nihils' Maw) inn. På dette tidspunktet er du neppe våken, enten i transe eller så har du sovnet av. Det er et mareritt å bli vekket av stemmen til Attila Csihar messer fra Srimad Bhagavatam med sin umenneskelige stemme under en vegg å terror fra en annen verden. Jeg har våknet helt paralysert til akkurat dette. Å ligge i bekmørkt rom og ikke vite om du er våken (eller i livet for den saks skyld) eller om du er alene i rommet er en skrekkelig opplevelse. Det er i stunder som dette du virkelig får oppleve hvor mye musikk kan påvirke deg mentalt.

White2 er et av de albumene som må oppleves. Å sitte og høre på det i dagslys fungerer bare ikke. Du trenger å oppleve det i mørket med lydvolumet skrudd opp på maksimum. Jo høyere lydvolum, jo bedre. Man skal kunne kjenne vibrasjonene av doom på hele kroppen når du hører på dette. Det er da virkelig kjenner det.

------------------------------

Aeternum Sacris er et enmanns japansk funeral doom prosjekt med 3 demoer ute. Du kan høre den siste demoen som er dedikert til ofrene fra jordskjelvet og tsunamien fra i år på hans Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

Thraw - Injecting Hate

Sahg - Pyromancer

Dewarsteiner - Fat Like a Pig

0 Comments: