søndag, mai 01, 2011

Metal Søndag 1. mai


Bathory - Blood Fire Death
Black Mark Production, 1988

Ekstrem metal er veldig andreledes fra mer tradisjonell heavy metal med en mer rockedrive i riff og låtstrukturer. Det var en gradvis prosess, men i 1988 nådde det et punkt hvor at ekstrem metal ble til sin egen verden. Blood Fire Death åpner med lyden av Sleipner som rir over nattehimmelen fulgt av en akustisk gitar. Quorthon synger med en myk stemme:

Orgy of silence
Conspiracy of peace
Only the sound
Of the cold northern breeze

Man føler håret reise seg. Man hører flere stemmer synge med.

Twinsun sink fading
Behind the black lake
Asleep is the mountains
Yet the night is awake

Strange is the night
Now black stars rise
And many moons circle
Through silent the night

Og så et hes umenneskelig skrik og lyden av hard black metal. Lydlandskapet fylles med lyden av krig. Riffene bare griper deg om strupen og stemmen til Quorthon fyller ørene dine med sine unike stemme. Dette er sterke saker som kjennes på hele kroppen. Man kan knapt tenke seg hva det gjorde med en rekke ungdommer i 1988. Plutselig blir de ekstreme holdningene til black metal scenen på 90-tallet mye mer forståelig. A Fine Day to Die er en av de viktigste låtene i utviklingen av metal. ikke fordi den var så mye mer ekstrem enn andre låter på den tiden, men fordi den gikk bort fra standard satanisme og horrorlyrikk som var vanlig i tidlig ekstrem metal. Det var noe antikk og magisk med den. Denne låten er hvor viking metal ble født.

Resten av albumet er ellers mye av det man er kjent fra tidligere Bathory album. Rå speed metal som overgikk det meste i sin tid i bestialsk ondskap. Dette er ekte black metal. Riffene og trommen får deg til å headbange og å skrike etter varm blod fra dine ofre. Dette er noe av den beste musikken du noen gang kommer til å høre i ditt liv. Så sett på dette albumet gå ut i natten for å drepe.

-------------------------

Vostok er britisk black metal band med en demo ut. Du kan høre dem på deres Myspace.

The Untouchables Hard Rock Club hadde 5-årjubiluem. To kvelder med konserter og masse øl. Fredagen var bare rock, så jeg bare nevner at bandene var Petajama, The Dead and Living og Fiddler's Green. The Dead and Living er jævlig bra hard goth rock fra Sverige og de hadde laget en sang om The Untouchables Hard Rock Club.
Lørdagen var mer metal. Det var et band jeg ikke vet hvem var som spilte da jeg kom. Jeg mener å sett dem der før. De spilte noe death/thrash greier som var ganske kult og alt det der, problemet er at jeg ikke vet hvem de er siden navnet ikke er på nettsiden til Untouchables. Så var det rockebandet Oak som har vært på Glassheim en del ganger nå. bra som vanlig og spilte til og med ZZ Top (Sharp Dressed Man) og litt metal gjennom en Megadeth låt (Symphony of Destruction).
Men kveldens hovedband var Jørn. Liker du solid heavy metal, så liker du Jørn. Det er kanskje noen av dere som leser dette som husker at de har vært på Glassheim to ganger før. To solide kvelder på rad med solide band er en veldig fin måte å feire 5 år med hard rock og heavy metal. Håper det blir 5 år til og mer enn det i fremtiden.

Nå over til metal musikkvideoer.

BO2 - Al acecho

Tiamat - Whatever That Hurts

Kvelertak - Mjød

0 Comments: