søndag, januar 30, 2011

Metal Søndag 30. januar


Legend - Fröm the Fjörds
Empire Records, 1979

Tilber du USPM (U.S. power metal) og episk heavy metal fra første halvdel av 80-tallet? Da har du kanskje hørt om dette mystiske albumet fra slutten av 70-tallet. Dette er bandet som gav ut helamerikansk episk metal lenge før Manilla Road, Manowar, Brocas Helm og Omen. Når det kommer selveste sounden vi forbinner med USPM, så kommer den fra et enda eldre svensk band jeg kommer til å skrive om i en fremtidig utgave av Metal Søndag. Men Legend er uansett det første episke metal bandet i USA. De hadde kanskje ikke USPM sounden, men de hadde en virkelig episk og antikk stemning. Mye den antikke stemningen kommer av de spilte 70-talls rock som har akkurat de rette riffene til at vi kan kalle det heavy metal. Hvis vi ser bort i fra fantasylyrikken og de rettfrem heavy metalriffene, så er det mye som minner om Kiss. Kiss er rock, ikke metal. Men de hadde en rekke låter med metalriff, eller kanskje rettere sagt, riff som inspirerte mange metalband. Og selv om de spilte simpel rock, så hadde en rekke låter som kun kan beskrives som episk. Legend er hva du får om Kiss fra 70-tallet hadde sparket Paul Stanley som vokalist og byttet han ut med en roligere vokalist. Forestill deg at de skrudde tyngden og speeden opp noen hakk, og kanskje fikk litt mer innflytelser av sørstatsrock. Legend er metalbandet Kiss aldri ble til, bare med mer fokus på fantasy og mytologi, og langt mer teknisk.

Liker du episk metal? Tidlige metal og/eller 70-talls rock? Digger du krystallklare gitarsoloer og solide riff? Synd det, for du kommer aldri til å få tak i noen kopi av dette albumet. Det første opplaget som ble trykket opp er det eneste og dette albumet har aldri blitt utgitt på CD. Hvis du skal høre på dette albumet er du tvunget til å laste ned opptak fra diverse metalnedlastingsblogger. Jeg oppfordrer sjeldent at folk skal laste ned albumene jeg skriver om, men dette er en av de gangene. Du kommer ikke til å angre på de få minuttene det tar.

-----------------------------------------

Madness Factory er et brasiliansk thrash band med en selvfinansiert Ep ute. Du kan høre noen låter fra den på deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

Triosphere - Sunriser

Ozzy Osbourne- So Tired

Mental Home - Pagan Freedom

0 Comments: