søndag, desember 12, 2010

Metal Søndag 12. desember


Enslaved - Vikingligr Veldi
Deathlike Silence Productions/V.O.W., 1994

Enslaved er blitt et ganske kjent navn utenfor metal. Hipstere og progrockere har begynt å oppdage dette bandet takket være de mer post-rockaktige progalbumene de har gitt ut i de siste årene. Det er ingenting galt med disse albumene, men de er ikke samme grad rettet imot oss metalheads som de gamle. Metal har alltid handlet om progresjon og å dytte grenser, men det er bare at de ikke lengre har den klassiske driven av ren metal som jeg leter etter når jeg hører på metal. De trenger å ta noen steg tilbake og se hva de gjorde riktig på Vikingligr Veldi.
Vikingligr Veldi er en av de ultimate klassikerne innenfor norsk black metal, og en av de mest unike innenfor sjangeren. Det er mange album som skaper atmosfære og som pirrer fantasien, men få album gjør det så effektivt som dette. Vikingligr Veldi drar deg inn i en lydlandskap som overgår det meste. Gjennom nordisk natur, stjerner og gallakser, og så rett til Valhall. Drit i lyrikken (som er på islandsk) og bare lukk øynene mens du ser for deg at du fly gjennom endeløse landskap. Låtene er gjennomsnittelig ti minutter lange, men dette er et av de tilfellene hvor det er for kort. Disse låtene burde være flere timer lange spør du meg.
Riffene har den vegg av støy effekten samtidig som at de melodiøse. Det hele forsterkes med effektiv bruk av blast beats. Av og til dukker det opp keyboards på de rette stedene som forsterker effekten. Vokalen er betydelig dypere enn på senere album og ikke så ulik death metalvokal. Dette er ikke så uvanlig for black metal fra tidlig 90-tallet. Før alt ble standardisert ut i fra norsk modell, så var mer variasjon i vokalstiler.

Dette er et av de beste albumene som noen gang er utgitt. De fleste black metalalbum tar en del konsentrerte gjennomlytninger før man kan begynne å like dem, men Vikingligr Veldi sitt geni er åpenlyst allerede med første gjennomlytning, og forsterkes bare enda mer med de neste hundre. Dette er den typen album aldri kan spilles for mye. Lytteropplevelsene er endeløse.

----------------------------------------------------------

Dark Mass er et ukrainsk progressiv metal band med en demo ute. Dere kan høre de på deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

Dismember - Dreaming in Red

Korpiklaani - Vodka

Type O Negative - Christian Woman
Morsomt liveopptak der strømmen gikk ut og keyboardspilleren måtte plystre melodien.

0 Comments: