søndag, oktober 03, 2010

Metal Søndag 3. oktober


Sabaton - Primo Victoria
Black Lodge, 2005

Har du noen gang ønsket å høre tøff power metal som synger om andre verdens krig og andre moderne kriger? Da er Sabaton midt i blinken. Krig er et av de mest vanlige temaene i metal, så Sabaton gjør ikke akkurat noe revolusjonerende på sitt debutalbum. Men med fokus på virkelig konflikter fra de siste hundre årene, så skiller de seg kraftig fra den stereotypiske lyrikken i power metal om fantasy og science fiction. Det er noe virkelig episk med D-dagen, slaget om Stalingrad og gamle ubåtslag. Det er ingen grunn til at ekstrem metal skal ha alle de virkelige slagene mens power metal skal liksom bare være om oppdiktete slag med sverd og magi.
En annen ting som skiller dem fra annen power metal er vokalen. Det er ingen falsett eller høy pitch skrik å finne på dette albumet. Vokalen er i stedet dyp og litt hes, noe som passer musikken og lyrikken bedre. Joakim Broden høres mer ut som herdet soldat enn en power metalvokalist. Musikken er midttempo tung power metal som ikke går vekk i fra rettfrem vers og refrengstruktur. Man kan gå så langt som å si at det de bare har skrevet tre eller fire låter som de bare har gjort litt om på når de innså at de trengte flere for å ha et helt album. Men til tross av repetering låtstrukturer, så er lyrikken og refrengene nok til at man kan høre på dette albumet gang på gang og fortsatt få gåsehud.

Dette er power metal som selv de som hater power metal kan digge. Det er ingenting corny eller direkte nerdete (utover å være besatt av krigshistorie) med dette i motsetning til resten av sjangeren. Det er bare knallhard power metal som lever opp til powerbeskrivelsen. Repeteringen som mange ser på som en svakhet blir dette bandets styrke siden det er ikke noe bedre her i verden enn rett frem metal.

----------------------------

Lost Detour er et progressiv metal band fra Finland som har gitt ut to demoer. Du kan høre dem på deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

Highland Glory - Spirit of Salvation

Stiny Plamenu - Zurivy monolog Syna Poklopu

Lucifugum - Na Smertj

0 Comments: