søndag, oktober 10, 2010

Metal Søndag 10. oktober


Thin Lizzy - Nightlife
Vertigo Records, 1974

Det er to band som introduserte gitarharmoniene som definerer heavy metal og skiller metal fra vanlig hard rock. Disse to bandene er Judas Priest og Thin Lizzy. Det var selvsagt andre band innfor rock som hadde brukt lignende gitarharmonier før dem, men måten disse to bandene brukte dem på kom til å definere metalsjangeren. Nightlife fra 1974 hadde noen få av disse sjangerdefinerende elementene hele to år før Judas Priest gav ut Sad Wings of Destiny. Dette betyr ikke at vi er i mål når det kommer til å kunne snakke om Thin Lizzy som et metalband. Langt ifra. Låtene på Nightlife er ganske rolige og til tider avslappende. Dette er definisjonen på cool og funky. Selv om det er harde riff og tunge gitarharmonier, så er Nightlife mer i samme retningen som de første albumene.
Men etter noen softe låter kommer man til Philomena. Den er ikke spesiell hard etter noen standard, men det ligger noe spesielt i riffene som er inspirert av irsk folkemusikk. Det er noe med dem som minner om litt om Judas Priest og har en slags heavy metalfølelse selv om det ikke er noen hard låt. Neste er Sha-La-La, som man ikke forventer at skal være hard ut i fra tittelen, men som ender opp med være hard og heavy. Det er låter som dette som viser at man er på rette veien i oppdage Thin Lizzy som et metalband.

Dette er langt i fra et tungt album, men en hver tilhenger av tradisjonell heavy metal og hard rock burde skaffe seg Nightlife. Dette er et viktig ledd i utviklingen av Thin Lizzy imot noe tyngre og hardere. Dette er et av de første og viktigste stegene imot metal.

-------------------------

Stench er et skittent thrash band fra USA med to demoer og en selvfinansiert EP ute. Du kan høre dem på deres Myspace.

Jeg så selveste TNTGlassheim på fredag. Anledningen var at de hadde Jan Thore Grefstad som vikarvokalist. Han er kjent fra metalband som Saint Deamon, Highland Glory, Wild Willy's Gang og Frostmoon. Som forventet ble det en skikkelig bra konsert med fylt med både gamle og nye favoritter.
Det var to oppvarmingsband. Første var NTN som spilte coverlåter av diverse hard rockband. Det som var spesielt med dem var at vokalisten neppe kunne være særlig eldre enn tolv år gammel. De var veldig underholdene. Neste var groove metalbandet Hollow. Vokalisten var litt nasal, så det passet fint at coveret Children of the Grave av Black Sabbath og Crazy Train av Ozzy Osbourne. Jeg vet ikke hvordan de høres ut på plate, men de var gode live.

Nå over til metal musikkvideoer.

Luna Ad Noctum - The Last

Crowpath - Chased, caught and charged

Gulch of Rot - Dolphin Kill

0 Comments: