søndag, september 12, 2010

Metal Søndag 12. september


Queensrÿche - Rage For Order
EMI, 1986

Da jeg skrev om klassikeren Operation: Mindcrime en gang for lenge siden, så nevnte jeg at Queensrÿche hadde en del puddel rock elementer på det albumet. Denne utgaven av Metal Søndag skal vi se nærmere på forgjengeren Rage For Order for å forstå hvor denne puddel rocken kom fra.
Dette albumet er hvor de plukket opp mye kommersielle elementer. Ser man på bandbilder fra denne tiden, så ser Queensrÿche ut som grotesk mix av glam og new wave pop. Heldigvis høres de ikke ut som de ser ut, men mye av power metalsounden fra debutalbumet og oppfølgeren er borte. Det er fortsatt prog og metal som er hovedfokuset, men spilt på en måte som ikke er for langt unna hva man forventer fra typisk kommersiell 80-tallsrock. De spiller Gonna Get Close to You av canadiske popsangeren Lisa DalBello, som er med på å gi dette albumet en kommersiell radiorock følelse. Samtidig gjør de Gonna Get Close to You veldig metal gjennom å kjøre på noen tøffe riff. Dessuten er lyrikken creepy og mørk som bare faen, som gjør at den passer til metal.
Popelementene er hovedsakelig på overflaten, for når man går i dybden på Rage For Order oppdager man mye progressivt. Og det er absolutt ingen tvil at dette er metal når man hører de tunge riffene.

Dette er et veldig sært og annerledes album, noe som man egentlig burde forvente fra et progband. Å blande prog og pop er ikke så uvanlig, men når det er snakk om et band som hovedsakelig er kjent som en pioner innfor power metal blir det for litt sært. Det er nettopp dette som gjør dette til et genialt album. Metal har alltid handlet om å gå over musikalske grenser, og Queensrÿche klarte det med Rage For Order.

-------------------------------------

Dr. Livingdead er et svensk crossover band med to demoer ute. Du kan høre dem på deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

Tankard - Alien

God Among Insects - Uhr-Nazuur

Sonata Arctica - Flag In The Ground

0 Comments: