søndag, august 22, 2010

Metal Søndag 22. augustAbsu - Barathrum V.I.T.R.I.O.L.
Gothic Records, 1993

Første halvdel av 90-tallet sto black metal svakt i USA. Det ble avvist som amatørmessig sammenlignet med death metal, og at Bathory og Celtic Frost allerede hadde gjort det mye bedre på 80-tallet. Derfor er det kult å finne gamle amerikanske band som Absu, som tydeligvis ga faen i hva som var kult eller ukult i følge den dominerende death metalscenen.
Absu startet visstnok som et death metalband, men det er lite death å finne på dette albumet. Eneste resten av death metal ligger i trommene, som er med på å gi dem et unikt særpreg som skiller dem fra mange andre black metal band. Riffene har også et og annet hint av både death og thrash, men det er langt i mellom dem. Black metal dominerer dette altfor korte albumet.
En ting som også er verdt å legge merke til er at dette albumet kom ut før en rekke kjente og kjære norske klassikere. Nå tviler jeg ikke på at noen av de tidlige norske klassikerne inspirerte Absu til å begynne å spille black metal, men det er ingenting norsk med dette albumet. Altfor mange avviser amerikansk black metal som dårlige kopier av de norske bandene, men dette albumet står som et godt eksempel på at du ikke kan avvise USBM sånn uten videre.

Barathrum V.I.T.R.I.O.L. er et kort og godt black metal album uten bullshit. Det er en del ikke metalliske partier der for å skape en mørk atmosfære, men de er korte og fungerer fint som oppbygning til de tunge gitarene. Musikken er rå uten å ofre tyngden og er fylt med okkult mørke.
Synde de ikke lager black metal som dette lengre. Det er riktig nok et og annet band som klarer å oppnå noe lignende i blant, men det er altfor langt mellom dem. Dette albumet er en relikvie fra da black metal handlet om å være unik, ikke om å høres ut som alle andre. Hvis du ønsker å høre hva black metal en gang var, så skaff deg dette albumet.

-------------------------

Mortum er et amerikansk black metal band som har gitt ut to demoer. Du kan høre dem på deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

Manowar - I Believe

Cathedral - Hopkins (The Witchfinder General)

Déborah - Soteria
Noen kristne prøver litt for hardt og har ikke helt forstått at black metal er anti-kristen.

0 Comments: