søndag, juni 13, 2010

Metal Søndag 13. juni


Mystifier - Wicca
Heavy Metal Maniac Records, 1992

Brasil er hjemlandet til mange av de bandene som formet black metal på 80 og tidlig 90-tallet. De fleste med en forståelse av black metal utover den norske vet selvsagt dette, men dessverre er de i en minoritet. Så et klassisk black metal band som Mystifier er kjent blant de som kan sies å ha virkelig peiling på black metal, men utover det er de ganske ukjente.
Første gang jeg kom over dette bandet var det ikke musikken, men et bandbilde med underteksten real black metal. Morsomt siden bandmedlemmene var afrobrasilianere (eller negre på godt norsk). Det skulle gå noen år før jeg faktisk hørte på dem.
Mystifier er et av de bandene som virkelig definerte hvordan black metal skulle høres ut utover 90-tallet og frem til vår tid. De var tidlig ute med å kjøre fult på med blast beats og lynraske riff. Låtene var primitive og barbariske, og lydbildet var rått og mørkt. I tillegg til skikkelig blast beats var de ikke redd for å ha sakte doomaktige partier for å bygge opp på den mørke atmosfæren. Vokalen er utydelig, dyrisk og satanistisk, og lyrikken hyller Satan og oppfordrer til ødeleggelse av alt godt og hellig. Dette er selveste definisjonen på den andre bølgen av black metal.

Liker du primitivitet og råskap, så er dette albumet perfekt. Det er black metal fra en tid før alt begynte å høres ut som de norske bandene, så man finner mye av den originale brasilianske sounden som bare blir holdt liv i av noe få band i dag. Mye av albumet er de klisjeene man forbinner med black metal, men allikevel er det noe med det som gjør at det høres like fresh ut i dag som i 1992. Dette en klassiker enhver black metal fan burde høre på. Ikke bare fordi det er et veldig bra album, men det er med på å gi forståelse av hvor mye av det vi tar for gitt i dag kommer i fra.

--------------------

--------------------

Frosthammer er et canadisk black metal band med to demoer ut. Du kan høre begge demoene på deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

FireLake - Dirge For The Planet
Laget for dataspillet S.T.A.L.K.E.R.

Vulcain - Le Soviet Supreme

Gary Moore & Phil Lynott - Out in the Fields
Noe av det aller siste Phil Lynott spilte inn før han døde.

0 Comments: