søndag, november 08, 2009

Metal Søndag 8. november


Yngwie J. Malmsteen - Rising Force
PolyGram Records, Inc., 1984

Svenske Yngwie J. Malmsteen er et kjent navn blant de fleste fans av tradisjonell heavy metal og power metal. Inspirert av Jimi Hendrix og klassisk musikk, så vokste han opp til å bli en av de mest innflytelsesrike gitaristene på 80-tallet. Etter å ha spilt i de amerikanske metalbandene Steeler og Alcatrazz, så gav han ut dette albumet i 1984.
Mange metalheads fokuserer mest på brutalitet og tyngde når de hører på metal, og selv om de fleste liker en god gitarsolo, så det blir det fort gitaronanering hvis det pågår for lenge. Ingen nekter for Malmsteen er flink på gitar, men det er nok av de som avviser han som en arrogant flinkis som ikke kan annet enn å lage unødig overtekniske, og dermed kjedelige soloer. Malmsteen blir ofte redusert som en artist som bare andre flinkiser som er selverklærte eksperter på gitarer og musikkteori kan like.
Dette er langt fra sannheten. Malmsteen er en god nok låtskriver til å sette sammen riffene og soloene sine til noe som virkelig er verdt å høre på. Du trenger heller ikke å være en gitarspiller eller kunne musikkteori for å like dette. Jeg kan ingen av delene, og jeg digger dette.

Rising Force er hovedsakelig et instrumentalt album. Det er to låter med Jeff Scott Soto på vokal, men fokuset ligger selvsagt på gitarspillet til Malmsteen, og til viss grad på keyboardspillet til Jens Johansson.
En hver fan av teknisk musikk uansett sjanger burde skaffe seg dette albumet. Det er en historisk viktig klassiker som har virkelig vært med på å forme metal. Ikke hør på de som avviser alt teknisk som sjelløs onani, og heller hør på dette albumet og døm selv. Det kan ta noen gjennomlytninger å virkelig sette seg inn i det, men det er verd det.

-----------------------

Psychoanalysis er et britisk death metal band som har gitt ut to demoer. Du kan høre begge på deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

Immortal - One By One

Evile - Infected Nation

Megadeth - Set The World Afire

0 Comments: