søndag, juni 28, 2009

Metal Søndag 28. juni


Machine Head - Burn My Eyes
Roadrunner Records, 1994

Groove metal er et skjellsord blant mange metalheads. På begynnelsen av 90-tallet var det en overflod av thrash band i USA, så den neste generasjonen av metalheads og hard rock fans som ønsket å skille seg ut fra den forrige hoppet på groove/post-thrash bølgen (har noen lagt merke til alle negative trender i metal kommer fra USA?). Mange av de store thrash metalbandene hørte på både rap og alternativ rock, så de hoppet også på groove/post-thrash bølgen og gav ut noen av de dårligste albumene i metalsjangerens historie. Utover 90-tallet oppsto nu-metal som et resultat av dette og 90-tallet står nå som et elendig kapittel i den kommersielle metal og hard rockesjangerens historie.
Groove metal er hovedsakelig utvekst av thrash med alternative rockeelementer og alt som minner om thrash fjernet. Man bytter med andre ord ut den skarpe gitartonen med neddempete gitarer og alle de kule riffene med så få og simple riff som overhode mulig. De to mest kjente groove metalbandene er Pantera og Machine Head.
Nå har jeg malt et ganske negativt bilde av sjangeren, men Metal Søndag handler ikke om dårlige album, så det er en selvfølge at jeg må like noe av dette siden jeg skriver om det første albumet til et av de mest kjente bandene i sjangeren. Burn My Eyes er en av de få klassikerne i sjangeren. Musikken er kanskje banal, aggresjonen føles kanskje falsk sammenlignet med virkelige thrashband og at dette ikke er annet enn sjelløs plastikkmusikk for forbrukermassene. Men dette er bare førsteinntrykket. Dette albumet vokser på deg. Ta alt det negative jeg har skrevet så langt og tenk deg at det kan fungere på en eller annen måte, og da har du grunnen til at dette albumet er en klassiker.

Vær forsiktig med resten av bandets diskografi. Det er album der de går inn i skikkelig nu-metal med dårlig rap og annet møkk, så om du ønsker å høre mer fra dem om du liker dette albumet burde du trå varsomt fremover.



Halford - Light Comes Out of Black
Columbia, 1992

Men ønsker du en skikkelig groove metal klassiker er denne singelen av Judas Priest vokalisten Rob Halford noe du absolutt burde høre på. Det er singel laget til soundtracken til Buffy the Vampire Slayer. Pantera står for det instrumentale og vokalisten deres Phil Anselmo er der som backupvokalist. Selv om de groovie riffene som gjør dette til en tøff singel/låt, er det ingen tvil om at det er Halford som er hovedattraksjonen.
Dette er en låt alle burde sjekke ut.



---------------------------------

Adamenth er et veldig originalt heavy metal band fra Frankrike som har gitt ut en selvfinansiert EP. Du kan høre dem på deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

God Dethroned - Drowning in Mud

Luca Turilli - The Ancient Forest Of Elves

Sonata Arctica - Dont Say a Word

0 Comments: