søndag, februar 01, 2009

Metal Søndag 1. februar


Mayhem - Live in Leipzig
Obscure Plasma Records, 1993

Mayhem er et av heavy metalhistoriens mest legendariske band. De er en av de absolutt viktigste pionerene innfor black metal og ekstrem metal generelt. Ikke bare på grunn av deres ekstreme musikk, men også fordi de var ekstreme utenfor musikken. Det er ikke mange band som kan skryte av å ha to drapsmenn som medlemmer og være involvert i kirkebrann.
En mann som var med på å gjøre bandet ekstremt både innfor og utenfor musikken var den svenske vokalisten Dead. Han var en mentalt syk og manisk depressiv mann som ofte kuttet seg selv opp, sultefôret seg selv og hadde en død kråke på glass slik at han kunne sniffe inn stanken av død før han sang. Han ble vokalist for bandet i 1988 og var en av de som dyttet black metal vokal i den mer råe og grimme retningen vi assosierer den med i dag.
Han var også tidlig ute med liksminke og en av de få som faktisk fikk det til å se grimt ut.
I 1991 begikk Dead selvmord med å skyte seg selv i hodet med hagle. Euronymous fant liket og tok blide av det. Bildet endte opp som cover på den legendariske bootlegen Dawn of the Black Hearts. Det er rykter om at han også spiste deler av hjernen til Dead, men disse ryktene er vist nok falske.

Live in Leipzig er det første offisielle livealbumet til Mayhem. Lyden er stygg som faen og publikum er livløst unntatt en eller annen fyllik. Stemningen er ubehagelig.
Men det er nettopp denne stygge lyden og ubehagelige stemningen som nettopp får dette livealbumet til å fungere. Man tviler ikke et sekund på dette er black metal. Liker man rå og stygg musikk er det nesten garantert at man liker Live in Leipzig. Her finner man de klassiske låtene fra Deathcrush fremført live og man finner de låtene som skulle ende opp på De Mysteriis Dom Sathanas fremført av han som egentlig skulle ha fremført dem.
Dette livealbumet er en av de få offisielle utgivelsene der man kan høre stemmen til en av de som gjorde black metal til black metal.

-----------------------------------



-----------------------------------

Ebonillumini er et britisk eksperimentell post-black metal band som har gitt ut en selvfinansiert EP. Er du ute etter annerledes og stemningsfull musikk anbefaler jeg på det sterkeste å sjekke ut deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

Racer X - Scarified

Brainstorm - Highs Without Lows

Malignant Tumour - Saddam Hussein is rock 'n roll
Genial musikkvideo.

0 Comments: