søndag, juli 06, 2008

Metal Søndag 6. juli


Rush - Hemispheres
Mercury Records, 1978

De av dere som faktisk gidder å lese Metal Søndag husker kanskje at jeg introduserte Rush med A Farewell To Kings. Jeg skrev om hvordan Rush har faktisk gitt ut metal album og oppfølgeren til A Farewell To Kings var bevis et bevis på det.
Hemispheres er melodiløs og progressiv heavy metal fordelt på fire spor. Første er Cygnus X-1 Book II Hemispheres som lyrikkmessig skiller seg ut fra "Cygnus X-1" Book I - The Voyage Prologue som avsluttet det forrige albumet.
I stedet for å vite hva som skjedde med romskipet handler denne låten om hvordan man trenger både visdom og kjærlighet for å leve, og hvordan man ikke kan leve et fullkommet liv med bare en av dem. Karakterer fra gresk mytologi som Apollo og Dionysos blir brukt for å fortelle historien.
Musikalsk er denne låten progressiv metal i retning av Dream Theater mange år før de ble dannet. Låten varer i hele 18 minutter, men det er ikke et eneste kjedelig øyeblikk.
De to neste sporene er korte og greie låter. Det er ikke så mye jeg ønsker å si om dem, annet enn at de er gode låter som er med på å gjøre dette albumet til den klassikeren den er i dag.
Sistesporet La Villa Strangiato er flere instrumentale låter klemt inn på et spor og er albumets høydepunkt etter det episke åpningssporet. Det kommer virkelig frem at alle i bandet er profesjonelle musikere og at de er geniale. Man må virkelig være en av de idiotene som mener all teknisk musikk ikke er annet enn instrumental onani for å ikke ha glede av La Villa Strangiato.

Hemispheres er bare en av mange gode progressive metal album Rush gav ut på 70-tallet. Alt frem til 80-tallet er klassikere, og resten er også verd å sjekke ut. Liker du progressiv metal og rock kommer du ikke unna Rush, og er du en av dem som ikke liker Rush kan du gå og henge deg.

--------------------

Sakrificer er et primitivt og stygt thrash band fra USA. De har gitt ut en demo og en selvfinansiert EP som du kan høre låter fra på deres Myspace.

Jeg drar bort, så det blir neppe noen Metal Søndag de neste to eller tre ukene.
Her er nå uansett metal musikkvideoer.

The Great Kat - Metal Messiah

Sixty Watt Shaman - Southern Gentleman
fan video

Adorned Brood - Black Beast
fan video

0 Comments: