søndag, mai 06, 2007

Metal Søndag 6. mai


Burzum - Burzum
Deathlike Silence Productions, 1992

Hører du på norsk black metal trenger ikke Burzum noen introduksjon siden dette enmannsbandet er sikkert en av grunnene til at du begynte å høre på norsk black metal. Jeg har skrevet tidligere om Hvis Lyset Tar Oss, i dag skal jeg ta noen skritt tilbake i tid og skrive om tidlig Burzum (teknisk sett er dette skrevet noen dager før jeg poster det, men hvem bryr seg om slike detaljer).
Varg Vikernes startet med band navnet Uruk-Hai og artistnavnet Count Grishnackh (som er grunnen til at han ofte blir kalt for Greven) ca. 1988-89. Han skiftet raskt bandnavnet til Burzum og gav ut 3 demo plater som er verd å spore opp. I 1992 gav han ut dette albumet.

Det første Burzum albumet er noe alle burde sjekke ut. Det er ikke hans mest profesjonelle album, men det er en veldig god start. Hvis man hører på dette albumet og så på Hvis Lyset Tar Oss kan du høre hvor langt han har kommet som musiker.
Som Burzum album flest er det primitiv black metal som står på menyen. Denne simple og monotone musikken er det ekte black metal handler om. Det er nesten perfeksjon vi snakker om her.
Vokalen er de typiske fæle skrikene til Varg Vikernes (hører man etter kan man høre hosting på hver eneste låt). Jeg vil tro at vokalen er kanskje for mange det vanskeligste aspektet med Burzum å svelge, men det går fort over. Etter noen gjennomlytninger glir de perfekt inn i den transeaktige musikken.
Det sporet som skiller seg mest ut er War. Den er uten tvil direkte inspirert av Bathory og er ufattelig stygg på en herlig måte som bare en tilhenger av black metal vet å verdsette.
Det er vanskelig å forstille seg hvordan black metal sjangeren hadde vært uten dette albumet.




Burzum - Aske
Deathlike Silence Productions, 1993

Noe som fører oss til denne EP-en som kom ut året etterpå. Som dere ser er coveret bilde av de nedbrente restene av Fantoft kirke. På de tidlige utgavene fulgte det med zippolighter med Burzum logoen på.
Siden dette er en EP er det få låter, men de er solide som bare faen. Stemmen fra Taarnet er uten tvil en klassiker, som er etterfulgt av den korte instrumentale Dominus Sathanas som holder stemningen i gang. Og det er absolutt ingen grunn til å klage på A Lost Forgotten Sad Spirit.

Men både Burzum og Aske er ikke de letteste platene å få tak i. Begge (spesielt Aske) har en del samleverdi. Har du penger og tid skal ikke jeg stoppe deg fra å spore dem opp, men du kan spare både penger og tid med å kjøpe Burzum/Aske som kom ut i 1995. Veldig lett å få tak i og du er garantert at A Lost Forgotten Sad Spirit er inkludert siden den ikke er med på originalutgaven av Aske.
Disse to utgivelsene er noe av det viktigste innfor norsk black metal, så om du ikke har Burzum/Aske burde du gjøre deg en stor tjeneste å bestille den nå.

-------------------------

Hellspirit er et finsk old school black metal band som har gitt ut to demo plater. Ønsker du å høre at den første bølgen av black metal er fremdeles i live anbefaler jeg deg til å sjekke ut deres Myspace.

Jeg har et til Myspace band til dere som heter Gorey Gibbler. Dette er grindcore basert på Seinfeld. Jeg liker begge deler så dette burde være perfekt for meg.
Er du ute etter tåpelig grindcore anbefaler jeg et lite besøk av denne Myspace siden.

Nå over til metal musikkvideoer.

Katatonia - My Twin

Deinonychus - Ascension - The 40th Day After Easter

Battlelore - Journey to Undying Lands

Overkill - Horrorscope

Municipal Waste - Unleash the Bastards

Tømmermenn - Sorte Menn

0 Comments: