søndag, februar 11, 2007

Metal Søndag 11. februar


Bathory - Bathory
Under One Flag/Black Mark, 1984

Bathory er uten tvil en av black metal sjangerens absolutt viktigste band. Av alle band i den første bølgen av black metal på 80-tallet har Bathory vært det bandet som kanskje har hatt mest å si hvordan senere black metal høres ut i dag. De er også selveste grunnlaget for alt av viking metal, men det er på senere album som jeg skal skrive om en annen gang.
Bathory ble dannet i Stockholm i 1983 og gav ut sitt første album året etter. Mannen bak dette bandet heter Ace "Quorthon" Börje og døde dessverre av hjertesvikt i 2004.

Når man hører på dette albumet er det lett å tro at det kom ut i 1994 i stedet for 1984. Vokalen til Quorthon er veldig ekstrem for sin tid og uten tvil den som satte standarden til hvordan skikkelig black metal vokal skulle høres ut.
Dette albumet er uten tvil rått, grimt og direkte stygt. Quorthon tar råskapen til Motörhead og den mørke atmosfæren til Black Sabbath, og setter det sammen til skikkelig black metal. Høres akkurat ut som det Venom drev på med, men Quorthon påsto at han ikke hadde hørt om dem før etter han gav ut dette albumet. Man skal ikke se bort i fra at han snakker sant selv om man kan stille en del spørsmål om denne påstanden.

Hvis du liker black metal og har en interesse for sjangerens historie er dette albumet obligatorisk. Har du hørt på Bathory sine senere album kommer du til å oppdage at dette ikke er like episk som dem, men primitivt og punkaktig.
Det er også verd å nevne at hvis du liker rå og skitten thrash er dette albumet en sikker vinner.
Med mindre du hater alt av metal er det ingen grunn til å unngå denne klassikeren.

------------

Witchaven er et amerikansk black/thrash band som har gitt ut en demo så langt. De er tydelig inspirert av black metal gudene Venom og du kan høre dem på deres Myspace.

Og nå over til metal musikkvideoer. Jeg føler for å gjenta at hvis du finner noe du liker i disse videoene kan du finne ut alt du trenger å vite om bandet på Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives.

Flower Travellin' Band - Satori

Barón Rojo - Cuerdas de acero

Carpathian Forest - Bloodlust and Perversion

Atheist - Unquestionable Presence

Cryptopsy - Pestilence

Dream Theater - Learning To Live

0 Comments: