lørdag, februar 17, 2007

Jagland vil avskaffe statskirken

(Dagbladet.no): Stortingspresident Thorbjørn Jagland mener at statskirken bør avskaffes og kirke og stat skilles.
(...)
Statskirketilhengerne argumenterer gjerne på en måte som kan forstås slik at staten skal redde kirken fra seg selv, fra å bli for konservativ eller sekterisk. Jeg mener dette punktet er galt og bygger på en feilaktig oppfatning av kirken, sier Jagland til Dagsavisen. Jagland har ikke tro på at kirken ville utvikle seg i en ekstrem retning dersom den blir løsrevet fra staten.
Dagbladet

Jeg er ganske på linje med Jagland her, og hva er det for noe med at kirken vil utvikle seg i ekstrem retning? Er kirkens lære så utrolig mørk og ond at den må tøyles av en gjeng ateister? Bibelen er selvsagt en utrolig ond bok men gjennom historien så har bibelens tilhengere sakte men sikkert klart å forkaste de mørkeste delene av den, de tror ikke egentlig på det som står der bare enkelte utvalgte deler. Hvis kirken skulle bli kalvinistisk over natten så vil nok også antall troende falle til rundt null.

1 Comment:

Andreas said...

"Er kirkens lære så utrolig mørk og ond at den må tøyles av en gjeng ateister?"

Godt poeng, har aldri tenkt sånn på det før...

Er jo enig med deg og Jagland i at Kirken må få lov til å stå på egne ben, og at utviklingen da sannsynligvis ikke vil gå i mer bibelsk retning. Den svenske kirken har jo blitt mer liberal etter skillet, med liturgi for å velsigne homofile par osv. Når Kirken må begynne å holde seg med medlemmer selv må den være attraktiv for flest mulig, og folk flest er ganske liberale på de fleste punkter hva angår homofili, kvinnelige prester o.l. Så får heller Ivar Kristianslund, brødrene Høgetveit, Vebjørn Selbekk og Finn Jarle Sæle skrike seg så hes de bare vil.

Kirken ut av staten, staten ut av kirken!