lørdag, desember 16, 2006

Jordstråler - et begrep uten vitenskapelig grunnlag

Jordstråler holdes av mange ansvarlig for en rekke sykdommer og plager, og skjerming mot jordstråler hevdes å ha terapeutisk effekt. Det har vært mange oppslag i massemedier om farene ved jordstråler og nytten av skjerming mot dem. Som flere andre alternativmedisinske terapiretninger baserer jordstråleskjerming seg på et teorisystem som er inkompatibelt med gjeldende kunnskap i kjemi, fysikk og medisin.

Vi har i forsøk vist at jordstråler ikke lar seg konsistent påvise, og at barn som sover i jordstrålefelt ikke er sykere enn andre barn. Nylig har vi publisert en randomisert, kontrollert studie som tydelig indikerer manglende behandlingseffekt av «skjerming» mot jordstråler med TX-plater. TX-plater er plastplater med innlagt kobber. Studien omfattet 80 pasienter med langvarige smertetilstander og stivhet i bevegelsesapparatet. Pasientene i studien ble etter få uker betydelig (20 - 40 %) bedre av sine plager, men like mye bedre enten de fikk ekte TX-plater eller jukseplater.

Påstander om jordstråler mangler vitenskapelig grunnlag. Vi maner til forsiktighet med å tolke kliniske suksesshistorier, enten som publiserte sykehistorier eller klinisk erfaring, som bevis på at et tiltak har effekt i seg selv. Enhver påstand om behandlingseffekt bør være forskningsbasert.

Link

0 Comments: