søndag, juni 18, 2006

Metal Søndag 18. juni


Queensrÿche - Operation: Mindcrime
EMI, 1988

Queensrÿche er et av de berømte bandene innfor den sjangeren vi kaller progressiv metal. For dere som er litt treg opp i knotten kan jeg si at progressiv metal er det samme som prog rock, bare med metal i stedet for rock.
Queensrÿche er en av pionerene innfor sjangeren og laget en del kule album på 80-tallet før de sakte men sikkert begynte å suge (for å si det sånn har jeg ikke giddet å sjekke ut Operation: Mindcrime II som kom ut i april i år og kommer sikkert aldri til å gjøre det heller).

Operation: Mindcrime er et konseptalbum med plot og greier. Hvis du ikke har lyst til å vite handlingen burde du hoppe over denne delen.
Hovedpersonen Nikki ligger på sykehuset og har en flashback til den tiden han var heroinavhengig. Han ble med i en undergrunnsopprørsgruppe og jobber for fyr som heter Doctor X. Han blir hypnotisert/hjernevasket slik at hver gang han hører ordet ”mindcrime” går han og dreper de Doctor X ønsker at han skal drepe.
En prest med navnet William selger Nikki tjenester. Han har en tidligere hore som er nå en nonne med navnet Mary. Nikki blir skikkelig forelsket i Mary og begynner å føle seg lykkelig.
En dag før han ordre om å drepe både William og Mary. Han dreper William, men klarer ikke å drepe Mary. Han prøver å slutte men blir påminnet at Doctor X er den som gir han tilgang til heroin.
Han søker opp Mary igjen, men finner henne drept. Vi blir ikke fortalt hvordan eller av hvem, noe som gir oss rom til å spekulere (alt i fra Doctor X til selvmord til Nikki selv som gjerningsmann). Dette driver han til vanvidd og han blir arrestert for drapet, og havner på sykehuset fra begynnelsen av historien.

Musikalsk sett er dette albumet teknisk heavy metal med elementer av kommersiell 80-talls puddel/glam rock og er heller ikke noe særlig tungt eller brutalt på noen måte. Det er heller ikke noe spesielt progressiv etter dagens standarder, men er allikevel et viktig prog album.
Siden dette er tekniske greier kan det ta en del runder i platespilleren før det sitter, men når det endelig gjør det sitter det som støpt. Jeg tror at det ikke er så vanskelig å forstå hvorfor dette er en klassiker hvis du gir dette albumet en sjanse.

------

Så er det tid for metal musikkvideoer.

Hammerfall - Hearts On Fire

Faith No More - Ashes To Ashes

Blind Guardian - Mirror Mirror

Amon Amarth - Pursuit of Vikings

Depravity Caused Addiction - Anal Vomit

Electric Wizard - Supercoven
(skru ned lyden med mindre du har lyst til å skade hørselen)

0 Comments: