søndag, april 09, 2023

Metal Søndag 9. april



Symfonisk black metal startet mer eller mindre med norske Emperor sitt debutalbum In the Nightside Eclipse fra 1994, men de var ikke de første eller eneste som hadde idéen rundt denne tiden. Britiske Bal-Sagoth ble dannet i 1993 og gav ut en demo samme året som kan ansees som et av de første stykkene med symfonisk black metal. Det skulle ta to år å gi ut et album etter demoen og i 1995 debuterte Bal-Sagoth med albumet A Black Moon Broods over Lemuria. Det var albumet som markerte starten på en hel rekke episke og unike utgivelser fra dem. Er man en fan av stilen, så er Bal-Sagoth et av de mest beryktete bandene der ute med sine ekstremt velkomponerte album som tar fantasy og science fiction konsepter inspirert av Robert E. Howard og H. P. Lovecraft til nye nivåer både musikalsk og med lyrikk som nesten er som små noveller. Bal-Sagoth er ikke et band som holder tilbake med noe og det skal være episk hele veien. A Black Moon Broods over Lemuria var deres første forsøk på et album, et betydelig mer rått stykke med ekstrem metal sammenlignet med oppfølgerne. Det er mer bruk av en dyp death metalgrowling i vokalen enn på senere album og generelt, så høres A Black Moon Broods over Lemuria betydelig mer råere og barbarisk ut. Det er ingen hint av power metal slik som på senere album. Det høres mer ut som typisk symfonisk black metal. Men det er snakk om Bal-Sagoth her, så det er ingenting typisk utenom at man kan plassere dem i black metalsjangeren. Mye av de elementene som gjorde dem til et såpass unikt band er allerede på plass på dette albumet.

A Black Moon Broods over Lemuria står ut fra resten av albumene til Bal-Sagoth med sin råskap og med sine tydelig hint av death metal. Det er uansett et perfekt album å starte med om man ikke har hørt dem før. Albumet har alle de episke elementene som bandet er kjent for, men ikke skrudd opp til de ekstra hakkene slik som på oppfølgerne, så det er et lettere album å fordøye. Det er utrolig velspilt black metal med god bruk av death metal for å gi musikken mer brutalitet og god bruk av keyboards for å gi musikken et symfonisk løft. Stemningen er dirkete magisk og det er et av de albumene som bare blir bedre og bedre jo mer man hører på det. Å høre på A Black Moon Broods over Lemuria er mer enn bare en lytteropplevelse, det er et eventyr i lydformat som tvinger deg inn en grufull verden med de gamle gudene og deres mørke hemmeligheter.

----------------------------------------------------------------------------------------

Deathbed Dichotomy er et progressiv metalband som har gitt ut en selvfinansiert EP. dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Nå over til metal musikkvideoer.



0 Comments: