søndag, april 23, 2017

Metal Søndag 23. april


First Spell fra 1994 er debuten til Stavangerbandet Gehenna selv om det teknisk sett er en EP, ikke et album. Med den tittelen, så må man jo kalle det for en debut. Musikken er midttempo black metal hele veien uten noe behov for å øke tempoet. Dette er musikk der stemningen kommer først og keyboards er like mye en del av musikken som gitarene. Faktisk, så høres det nesten ut som et goth rock album fra 80-tallet. Man bare trenger å forandre litt på vokalen og riffene, og så har man plutselig et kult og creepy goth rockalbum ut av dette. For First Spell har et fokus på et dystert mørke enn den rene ondskapen de fleste andre black metalband gikk inn for på denne tiden. Fra man hører den fantastiske orgelåpning i det første sporet som drar deg inn i et morbid nattemørke full av spøkelser og skrømt, til den mer majestetiske og antikke følelsen i noen av de senere låtene, så er The first Spell 26 minutter hvor man drømmer seg bort i lydlandskapene.

Skaffer man seg senere utgaver på CD, så få demoen Black Seared Heart fra 1993 som bonusspor. Med demoens 18 minutter, så kommer man nærmere en utgivelse med sikkelig albumlengde. Her kan man høre tidlige utgaver av låtene som skulle bli bandets faktiske debutalum året etter at First Spell kom ut. Her er det mer variasjon enn midttempo og man kan høre låter med mer speed og trykk i seg. For meg er det utenkelig å høre på First Spell uten å høre på Black Seared Hearth like etterpå, så dette er helt album i min ører. Gehenna ble ikke like kjent som mange andre norske black metal band, de er fortsatt en del av hva som foregikk i Norge på 90-tallet. Liker du midttempo black metal med mye fokus på atmosfære, så har du all grunn til å skaffe deg First Spell.

--------------------------------------------------------

Deadwood Tree er et spansk sludge band som har gitt ut en selvfinansiert EP. Dere kan høre på deres Bandcamp.

Jeg har ikke internet og er ikke på min egen PC. Med tanke på at jeg hadde mer problemer enn nødvendig med å både skrive og få dette opp, så gidder jeg ikke å si mer om Bill Tolley og og Martin Funderud sine dødsfall enn at de er døde.

Nå over til metal musikkvideoer.0 Comments: