søndag, april 10, 2011

Metal Søndag 10. april


Rush - Caress of Steel
Mercury, 1975

Her har vi muligens det første progressive metalalbumet noen gang spilt inn. Metal var knapt definert og fremdeles bare hard rock med litt ekstra tyngde og aggresjon i riff og trommer, så det er ganske imponerende at Rush var så tidlig ute som de var. Det er selvsagt ikke ekstremt tungt og aggressivt etter dagens standarder, men dette er tungt for 1975. Rush var med på å definere metal med disse riffene. Dette er riffene som inspirerte de legendariske progressive metalbandene fra 80-tallet. De tre første sangene er rettfrem 70-talls rock og bare åpningssporet har nok aggresjon til at man kan snakke om tidlig heavy metal (kanskje til og med tidlig speed metal). Det er to prog rock mesterstykkene som er de viktige leddene i utviklingen av progressiv metal og metal generelt. Første er den 12 minutter lange The Necromancer. Et episk stykke som starter psychedelic før det går over til noen skikkelig tøffe metalriff. Etter en akustisk avslutning kommer den 20 minutt lange The Fountain of Lamneth. Dette er hvor ting virkelig blir episk. Dette er prog så det holder fylt med både det ene og det andre, men viktigst av alt, tunge riff.

Åpningssporet Bastille Day og de to lange proglåtene er hva som gjør dette albumet til et så viktig ledd i utviklingen av metal. Men grunnen til at du burde sjekke ut dette albumet er at det genialt album tvers igjennom. Det er nok av de som synes prog er kjedelig med sine lange instrumentale seksjoner og alt det der, men alt på dette albumet så solid at jeg tror ikke selv den største proghater kan misslike dette. Uansett hvor kjedelig man måtte synes prog rock er, så er dette albumet fylt med fucking metalriff så det holder.

------------------------------------

Seventh Sin er et canadisk (Rush sitt hjemland) heavy metal band som har gitt ut to selvfinansierte EP-er. Du kan høre dem på deres Myspace.

Version 2.0 av Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives er oppe og går. Går du til http://www.metal-archives.com/ nå er fortsatt version 1.0 oppe, men låst så ingen oppdateringer er mulig. Version 2.0 er midlertidig på http://209.59.186.200/~metalarc/, men om noen få dager flyttes den til metal-archives.com. Håper at alle lenke jeg har brukt i alle tidligere utgaver av Metal Søndag går automatisk til version 2.0 når den dag kommer.

Nå over til metal musikkvideoer.

Holy Grail - Fight to Kill

Fireball Ministry - The Broken

David J. Gibbs - Pray

0 Comments: