søndag, februar 06, 2011

Metal Søndag 6. februar


Burzum - Dauði Baldrs
Misanthropy Records, 1997

Vanligvis skriver jeg om metalklassikere, men denne gangen velger jeg å skrive om noe som verken er metal eller en klassiker. Det er ingen hemmelighet at black metalsjangeren er full av ambient og darkwave sideprosjekter som varierer veldig i kvalitet. Det er tydeligvis noen kjemikalier i liksminken som gir black metalmusikere tvangstanker om at de må gå løs på et keyboard eller en syntheziser. Black metal er jo i stor grad stemningsmusikk, så det er en viss logikk bak å spille ren elektronisk ambient en gang i blant, men det betyr ikke disse tvangstankene burde gis ut på plate. Det er mange utgivelser man kan peke på som starten på hele ambient sideprosjekttullet, som for eks. Dauði Baldrs.
Da Varg Vikernes satt i fengsel, så hadde han ikke tilgang til instrumenter, så noe fengselsmetal ble det ikke noe av. Han hadde uansett sagt at metal var niggermusikk og tok avstand fra scenen. Med en datamaskin til disposisjon var bruken av MIDI (Musical Instrument Digital Interface) løsningen. Han satt sammen en musikalsk fortelling om Balders død med den primitive datateknologien som var tilgjengelig i 1994. Hvorfor han ventet til 1997 med å gi det ut vet jeg ikke. Uansett, så endte han opp med noe som hørtes ut som noe fra et dataspill fra 1994, og det er en god ting i mine ører.

Mange ser ned på dette albumet som et klønete forsøk på norrøninspirert ambient. Altfor ofte blir folk som nettopp har oppdaget Burzum fortalt at de skal hoppe over dette albumet. De får ikke sjansen til å finne selv ut om dette er et bra album eller ikke. Det er riktignok corny MIDI og det er ikke like genialt som hans black metalutgivelser, men Dauði Baldrs har en unik sjarm. Det har en spesiell atmosfære som gamle rollespill hadde. Mange av dem er utdaterte i dag og ikke noe morsomme å spille nå som man har penere og raskere spill, men det er en sjarm og nostalgi man ikke kan ta fra dem. Dauði Baldrs er den sjarmen og nostalgien fanget opp i musikk.

--------------------------

Nebucadnezzer er et progressiv/melodiøst death metal band fra Canada. De har gitt ut to selvfinansierte EP-er og du kan høre den siste på deres Myspace.

Nå over til metal musikkvideoer.

Heaven and Hell - The Mob Rules

Motörhead - Built for Speed

Raven - On and On

0 Comments: