onsdag, september 10, 2008

"Dommedagsmaskinen"?!

Da jeg logget på Facebook i morges, hadde en person på vennelisten skrevet i sitt statusfelt at mennene bak "dommedagsmaskinen" etter hans mening "hører hjemme sammen med kriminelle. I fengsel". En annen person hadde allerede rukket å kommentere at de var noen "idiotiske drittsekker". "Høres ikke bra ut", tenkte jeg, og gikk til aftenposten.no for å se om det var annonsert noe nytt apokalyptisk masseødleggelsesvåpen som kunne true våre dyrebare kroppsvæsker. I stedet fant jeg en artikkel om den store partikkelakseleratoren til CERN, kjent som "The Large Hadron Collider", under overskriften "Derfor går verden ikke under i dag".

Frykten er at LHC vil generere mikroskopiske sorte hull som vil fortære jorden. Bjørn Hallvard Samset fra universitet i Oslo beroliger leserne med at:

Energien i partikkelkollisjonen ved CERN vil være like stor som når to mygg kolliderer.

Samset skal ha ros for forsøket, men jeg er redd ingen mengde fakta biter på personer som føler seg minst like kvalifisert som alle verdens forskere bare i kraft av å ha hørt eller lest noen løse rykter i massemediene eller på internett. Det er bare så alt for lett å ha sterke meninger om det man verken forstår eller har tatt seg bryet med å sette seg inn i. Slik virker populærkulturen som en "enveisventil" hvor alt mulig tøv slipper inn, men aldri ut. I virkeligheten er oppstarten av LHC noe av det aller mest spennende som foregår innen vitenskapen for øyeblikket, og forventes å gi verdifull ny innsikt i hvilke byggesteiner som utgjør vårt univers. Brian Cox forklarer:





Brian Dunning kommenterer for øvrig spørsmålet "Will the Large Hadron Collider Destroy the Earth?" i episode 109 av Skeptoid.

2 Comments:

Anonym said...

BRa. Og god formulering, det der med enveisventilen. Jepp, kommer definitivt til å stj.. bruke den ved neste korsvei.

Bjarte Foshaug said...

Bare lån i vei :). Enveisventilen har ofte falt meg inn som metafor for hvordan populærkulturen virker. Det synes knapt å spille noen rolle hvor dårlig en ide opprinnelig er begrunnet eller hvor ofte den blir tilbakevist. Har den først sluppet inn i "rørsystemet", blir man aldri mer kvitt den.