søndag, oktober 17, 2021

Metal Søndag 17. oktober

 

Av de store tyske power metalpionerene, så var Running Wild først ute med å gi ut et album. Musikalsk er det snakk om speed metal, ikke moderne power metal, men det er ingen tvil om at man kan høre klare hint av det som skulle utvikle seg til det vi kaller power metal i dag. Men det er nesten mer interessant å plassere Gates to Purgatory innenfor det vi kaller den første bølgen av black metal. De hadde et satanistisk image og fokus i lyrikken på Gates to Purgatory, og refererer til black metal i lyrikken på låta Prisoner of Our Time. Men musikalsk er de for melodiøse til å passe inn i den skitne lo-fi sounden vi assosierer med tidlig black metal i dag. Running Wild er tross alt oppkalt etter en Judas Priest låt og har mer musikalsk til felles med dem enn med Venom. Når det er sagt, så er dette skikkelig harde saker akkurat som man burde forvente fra speed metal. Hver låt er full av skikkelig velspilte riff som sitter som støpt. Vi snakker om saker som fører til luftgitar og headbanging enten man vil det eller ikke. Og vokalen til Rock'n Rolf er perfekt til musikken. Ikke så høy pitch som mange andre power metalvokalister og med litt røffe kanter i stemmen. Gates to Purgatory er veldig mye et produkt av sin tid, men samtidig tidløs. Det kan høres ut som en motsigelse, men selv om dette er ganske rett frem speed metal, så har det en unik følelse bare Running Wild kan skape.

Hver låt er full av tøffe riff, det er mye variasjon i låtene, så de har mer å by på enn bare at de spiller fort. Gates of Purgatory er en klassiker i mine ører, og man trenger bare å ta en titt på sider som metal-archives.com og rateyourmusic.com for å se at jeg ikke er alene om og synes det. Gates of Purgatory er ikke direkte et power metalalbum slik som oppfølgerne Running Wild er mer kjent for og mangler piratlyrikken alle assosierer dem med, men det er uansett et viktig landmerke i tysk metal. Personlig anbefaler jeg å skaffe deluxe digipakutgaven fra 2017 som inneholder en hel rekke bonusspor fra andre utgivelser de gav ut før debuten. Gates to Purgatory hører hjemme i en hver samling av klassisk 80-tallsmetal.

------------------------------------------------------------------------

Tsalal er et brasiliansk enmanns black metalband med en selvfinansiert EP ute. Dere kan høre musikken på Bandcamp.

Vi har alle hørt om at fem stykker ble drept på Kongsberg den 13. oktober. Hva kanskje ikke alle har fått med seg er et av ofrene var tyskfødte Andrea Meyer. Hun var en forfatter og musiker involvert i en rekke prosjekter med Hagalaz' Runedance som kanskje hennes mest kjente musikalske prosjekt. Hun var også den kvinnelig vokalisten på det ikoniske Cradle of Filth debuten The Principle of Evil Made Flesh og den kvinnelige stemmen på åpningssporet på Nemesis Divina av Satyricon.

Nå over til metal musikkvideoer.



0 Comments: