søndag, desember 13, 2020

Metal Søndag 13. desember

 

Når det kommer til speed metal, så var det få som kunne konkurrere med tyskerne på 80-tallet. Som en nasjon, så banet de veien for både power metal og thrash med band som forsto hvordan man skulle spille rask metal. Et av disse klassiske bandene som fortsatt er aktive i dag er Grave Digger. De var en del av den tidlige power metalsounden, men deres debutalbum, Heavy Metal Breakdown, fra 1984 kan kun beskrives som ren speed metal. Grave Digger tok enorm inspirasjon fra Accept på Heavy Metal Breakdown. Fra den hese vokalen til de skarpe riffene, så er det klare likheter mellom Grave Digger og Accept på dette albumet. Grave Digger har tatt den rene klassiske heavy metalsounden til Accept, og skrudd opp både tempo og intensitet. Dette er musikk som er utrolig lett å headbange til og har den rette 80-tallssounden som jeg hele tiden kommer tilbake til uansett hvor mange ganger jeg har hørt den før. De fleste andre band av denne typen har ofte to gitarister siden det åpner opp for gitarharmonier og mer trykk i sounden, men Grave Digger gjør en fantastisk jobb med bare en gitarist. De har ingen problemer med å produsere intense riff og gitarsoloer med bare en gitarist.

Heavy Metal Breakdown er kanskje ikke en av de største klassikerne når det kommer til tysk 80-talls metal. Det er bare for mye konkurranse fra såpass mange andre album fra speed metalsjangerens gullalder. Når det er sagt, så er dette praktisktalt et perfekt album å sette på når man ønsker skikkelig old school heavy og speed metal. Alt bare treffer riktig, fra riffene til lydproduksjon. Alt føles skikkelig energisk og de får til noen mer stemningsfulle låter blant all speeden. Heavy Metal Breakdown er ikke albumet som plasserte Gave Digger i musikkhistorien som et av de første tyske power metalbandene. Det er for typisk speed metal for at det kan ses på som et tidlig eksempel på power metalsjangeren. Men til gjengjeld er dette såpass tøff speed metal at alle som liker skikkelig metal burde sjekke ut Heavy Metal Breakdown.

--------------------------------------------------------------------------------------

Hell Hounds er et canadisk power metalband som har gitt ut tre demoer/EP-er. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Sean Malone fra det legendariske bandet Cynic døde den 9. desember i en alder av 50 år gammel. Cynic er et av de viktigste bandene i utviklingen av progressiv, eksperimentell og teknisk metal. Han mestret mange instrumenter, men er mest kjent som bassist og hans bruk av Chapman Stick. Hans død er et stort tap for progressiv musikk.

På fredagen fikk jeg mulighet til se Enslaved spille på Sinus her i Bodø. Det kan virke som en dårlig idé å ha en metalkonsert under en pandemi, men i stedet for at folk sto foran scenen, så måtte alle sitte ved bordene som var spredd utover salen. Ingen fikk lov til å gå fra bordene med mindre de skulle gå på do, så det ble servert øl til bordene. Faktisk en ganske grei ordning siden jeg hater å gå i baren uansett. Og jeg fikk et bord rett foran scenen, så det var ekstra bra. Showet åpnet med en tale som enten var spilt inn eller lest fra back stage om hvordan pandemien var en bra ting siden så mange dumme folk dør på grunn av den og global oppvarming er også bra siden Google og Facebook sine servere kommer til å smelte og slette all idiotien fra internet. En ganske underholdene tale før bandet begynte å spille. Som forventet, så spilte de en del fra det nyeste albumet som kom ut i år og fokuserte kun på progressiv materiale. Det var litt skuffende at de ikke spilte en eneste black metal låt fra de fire første albumene, men det var uansett en jævlig bra konsert. Å sitte på en metalkonsert føltes litt feil, men konstant ølservering til bordet og det faktum at det var progressive saker, så fungerte det veldig bra. Jeg håper å se Enslaved igjen i en ikke så fjern fremtid.

Over til metal musikkvideoer.



0 Comments: