søndag, august 16, 2020

Metal Søndag 16. august

Pan-Amerikan Native Front - Tecumseh's War
Selvfinansiert, 2016

Folkemordet av den innfødte befolkningen på de amerikanske kontinentene av europeiske kolonister er et av de mørkeste kapitlene i menneskehetens historie. 90% av dem døde av sykdommer de ikke hadde immunitet imot, så av en befolkning på ca. 60 millioner, døde 54 millioner i relativ kort tid de første århundrene etter at Columbus satte sin fot på Bahamasøyene. Krigføringen og aktive forsøk på masseutryddelse i Nord-Amerika av både den canadiske og amerikanske regjeringen helt frem til vår tid er godt dokumentert, men til tross av feige taktikker, løgner og en større populasjon, så var ikke den amerikanske indianer helt forsvarsløs. Et godt eksempel på det er Tecumseh, som var en indianerhøvding som samlet stammene i midtvesten av USA og deler av Canada, og viste seg mellom 1810 til 1813 å være en dyktig strateg og kriger. Dessverre ble han drept i et slag den 5. oktober på slutten av krigen og stammealliansen kollapset, som satte stopper for hva som kunne ha blitt en rettferdig revolusjon i USAs historie. Hva bedre stykke med krigshistorikk kan man lage et black metalalbum om? Tecumseh's War åpner med lyden av krig. Lyden av geværer og utallige krigsrop før en atmosfærisk rå gitartone setter i gang. En tone som setter stemningen for den første skikkelige låta, Indigenous Blood Revival. En sint black metal låt med god variasjon i både riff og tromming, med en mørk og dyp black metalvokal. Stemningen av krig tvers igjennom.

Alle låtene på Tecumseh's War har denne gode variasjonen. Riff og tromming er aldri for monoton og driver låtene fremover mens den aggressive stemningen holdes i live fra start til slutt. Det er god veksling mellom lynraske angrep og seige partier, og alt høres rått, iskaldt og knallhardt ut. Pan-Amerikan Native Front gjør med andre ord ikke noe spesielt nytt når det kommer til black metalsjangeren, men det er uansett black metal som er gjort riktig. Så Tecumseh's War er absolutt verdt å høre på hvis du elsker black metal. Jeg fikk tak i CDen før den ble utsolgt, men det går fortsatt an å streame albumet gratis på Bandcamp. Det er en solid lytteropplevelse med sine 39 minutter og Tecumseh som person og hva han kjempet for er noe flere burde vite om.

------------------------------------------------------------------------

Battle Born er et britisk power metalband som har gitt ut en selvfinansiert EP. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Martin Birch, som produserte en rekke klassiske album av metal legender som Black Sabbath, Iron Maiden, Rainbow og Deep Purple, samt klassiske hard rockband som Wishbone Ash, Whitesnake, og Blue Öyster Cult døde sist søndag i en alder av 71 år gammel. Og for to dager siden døde Pete Way, bassist i det viktige hard rockbandet UFO. Begge burde huskes for deres bidrag til tung musikk.

Nå over til metal musikkvideoer.

Katedra - Pavojai

Meressin - Ashmenys

Napalm Ted - Into the Endless Pit

0 Comments: