søndag, mars 22, 2020

Metal Søndag 22. mars

Vreid - Kraft
Tabu Recordings, 2004

Etter at Valfar døde i 2004, så splittet Windir opp. Han var drivkraften bak bandet, men hans altfor tidlige død var ikke slutten på den unike melodiøse black metalsounden til Windir. Medlemmene dannet to band i kjølvannet til Windir. Cor Scorpii og Vreid. Mens Cor Scorpii var en mer melankolsk fortsettelse av sounden til Windir, så ble Vreid til en drittøff videreutvikling. Vreid tok den mer energiske, melodiøse og catchy siden av Windir og skrudde opp nivået. Ikke opp til noe muntert nivå, men noe sint og fylt med vrede, noe som kommer tydelig frem i åpningssporet Wrath of Mine, for så å bli overgått i rå energi i det neste sporet Raped by Light. Det er tydelig etter de utrolig tøffe og catchy, men samtidig aggressive låtene at Vreid ikke bare tar inspirasjon fra black metal, men også thrash, punk, og til og med rock. Kraft kan beskrives som tidlig black 'n' roll før sjangerbegrepet tok av. Selv om energi og aggresjon er en stor del av lydbildet på Kraft, så er det nok av dyster atmosfære og det er nok av mer stemningsfylte låter. Den første er Helvete som bygger opp et elektronisk lydbilde i tre minutter før vi i det hele tatt hører noen gitarer. Av de mer stemningsfylte låtene som treffer hardest for meg er Eldast, utan å gro, som skaper indre bilder av utallige eldre her i Norge som er fanget i poengløse liv på gamlehjem, hvor de bare sitter og venter på døden.

Kraft var et viktig album for meg da jeg var ung og ny i metalsjangeren. Kanskje det er nostalgi, men det er et nesten perfekt album i mine ører med raske riff, trommer og skikkelig sint følelse, men som samtidig er melodiøs og catchy. Lyrikken veksler mellom engelsk og sognamål, fremført av tidligere Windir gitarist Sture Dingsøyr. Han har en litt mer hes og dyp type black metalskrik enn det Valfar hadde, men stemmen hans passer perfekt til musikken. Jeg nevnte elementer av thrash og punk, men Kraft høres ut som rendyrket norsk black metal til tross av de hintene. Kraft er et perfekt eksempel på hvordan man kan spille skikkelig black metal i norsk stil og fremdeles ha en fresh og unik sound. Dette er for meg en av de få norske black metalklassikerene fra 2000-tallet og et album en hver fan av mer melodiøs black metal burde høre på.

---------------------------------------------------------------------------

Demonic Extinction er et amerikansk death metalband som har gitt ut en selvfinansiert EP. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Nå over til metal musikkvideoer.

Decapitated - Homo Sum

Oz - Bone Crusher

Dark Nightmare - Crown of Innocence

0 Comments: