søndag, september 22, 2019

Metal Søndag 22. september

Samael - Worship Him
Osmose Productions, 1991

Sveits er en viktig nasjon når det kommer til utviklingen av black metal og ekstrem metal generelt. Det er nasjonen som gav oss Hellhammer, som senere ble til Celtic Frost. Et band som formet metal både før og etter at de skiftet navn, og la et viktig grunnlag på 80-tallet. Men det er et sveitsisk band fra 90-tallet som er nesten like viktig, om ikke like viktig, nemmelig Samael. Samael ble dannet i 1987 og gav ut en rekke demoer som er en del av den første bølgen av black metal, men det som gjør dem til et viktig band er deres debut Worship Him fra 1991. Worship Him er et av de aller første albumene som startet den andre bølgen og er et av de første skikkelige black metalalbumene uten hint av noen annen sjanger enn ren black metal. Det er ingen tvil om at deres landsmenn i Hellhammer og Celtic Frost var en viktig inspirasjon, men Samael gjorde sounden til Hellhammer/Celtic Frost til noe nytt som er strippet fra alt som minner om thrash eller heavy metal. Dette er ikke de raske riffene som skulle definere den norske sounden noen få år etter at Worship Him kom ut, men i stedet noe langt mer hardt, seigt og groovy. Det er raske partier her og der, men musikken holder seg for det meste på et mer midttempo, til og med sakte nivå, og bygger opp en rendyrket satanistisk og ondskapsfull atmosfære. Ikke en så aggressiv og sint en, men en mer kynisk, iskald og kalkulert ondskap som ønsker deg død og at du lider mest mulig før du dør. Riffene og trommingen er veldig enkle. Det er en rendyrket primitivitet slik man forventer fra ekte black metal.

Dette er den intense følelsen klassisk Hellhammer og Celtic frost hadde dyttet opp til nye nivåer, med den rene og enkle råskapen til sjangerpionerer som Bathory, Venom og Sodom strippet ned til det mest nødvendige. Den bekmørke stemningen er noe få andre band har fått til, så selv om det var andre band fra denne tiden var mer ekstreme når det kom til de instrumentale, så var det få som hørtes og føltes så morbide ut som hva Samael fikk til her. Worship Him står fremdeles i dag som et av de beste og viktigste albumene fra black metalsjangeren, og uten tvil et av de mest solide eksemplene på ren 90-talls black metal. Jeg ser for meg at noen som synes at black metal skal være rask kan synes at Worship Him er litt kjedelig, men i det øyeblikket du lar deg fange av riffene og trommene, så er du trollbundet av selveste Satan.

----------------------------------------------------------

Charnel Altar er et australsk death doomband som har gitt ut en demo. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Larry Wallis, som var den originale gitaristen for Motörhead døde den 19. september i en alder av 70 år. Motörhead var hans eneste direkte tilknytning til metal. Ellers var han aktiv i hard rockbandet Pink Fairies og en veldig kort periode i UFO. Uten om hans soloalbum Death in the Guitarfternoon fra 2003, så var han for det meste aktiv som musiker på 70-tallet. Med hans død, så er det ingen gjenlevende medlemmer av det originale Motörhead.

Nå over til metal musikkvideoer.

Seven Spires - The Paradox

Exhorder - The Law

TNT - Harley Davidson

0 Comments: