søndag, februar 24, 2019

Metal Søndag 24. februar

Ljå - Til avsky for livet
Aftermath Music, 2006

Etter at Norge var den ledende nasjonen når det kom til black metal på første halvdel av 90-tallet, så døde ting litt ut her til lands for en periode. Jeg skal ikke gå igjennom historikken her eller påstå det ikke var skikkelig norsk black metal etter drapet på Euronymous, men det er ingen tvil om at med unntak av noen band her og der som holdt flammen i livet, så var ikke ting helt det samme gjennom andre halvdel av 90-tallet og tidlig 2000-tallet. På midten av 2000-tallet så vi en liten bølge av nye norske band som hadde et mål, nemmelig å spille skikkelig norsk black metal. Et av disse bandene var Ljå fra Stavanger. De startet riktignok som et band allerede i 1992 under navnet Knøfflihei, men etter kun en demo i 2002, så skiftet de navn til Ljå samme året og gav ut Til avsky for livet i 2006. Til avsky for livet ble raskt et album man kunne peke til og si at skikkelig black metal hadde kommet tilbake her til lands med full storm. Rått, iskaldt og ikke minst satanistisk. Det er et album med raske, råe riff, blast beats og hvor vokalen består av hese skrik. Lydproduksjonen er rå og frossen. Det er lett å tro at det er veldig klisjé saker ut i fra disse beskrivelsene. Og det er delvis rett å bruke ordet klisjé når man snakker om Ljå siden de går inn for å spille denne type black metal, men det er ingen tvil om at de har gjort ting riktig og at de har en egen sound som gjør at man hører at det er Ljå man hører på i et hav av uoriginale band.

Musikken på Til avsky for livet har et melodiøst preg som gjør at dette albumet skiller seg ut fra den typiske gamle norske sounden. Noen vil kanskje si at det gir dette albumet et mer svensk preg siden de bandene var melodiøse enn de norske, men det er noe veldig skarpt med sounden som gir Ljå et mer iskaldt og brutalt preg som er typisk norsk. Det er snakk om den bekmørke norske misantropien og fokuset på rent mørke som oser gjennom musikken. Til avsky for livet er det perfekte eksemplet på at man kan spille god gammeldags norsk black metal og fremdeles ha et særpreg og høres fresh ut. Dette er kanskje ikke en klassiker på lik linje med det som kom ut på 90-tallet, men det er for meg et kroneksempel på hvordan de nyere norske bandene er like gode som de gamle. Absolutt et album en hver fan av norsk black metal burde skaffe seg.

----------------------------------------------------------

Kaatarakt er et sveitsisk viking metalband som har gitt ut to selvfinansierte EP-er. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Nå over til metal musikkvideoer.

Taake - Umenneske

Lovebites - Don't Bite the Dust

Origin - The Aftermath

0 Comments: