søndag, mai 14, 2017

Metal Søndag 14. mai


Når man snakker om tradisjonell doom, så er det enkelte band man må nevne. Band som Black Sabbath, Pentagram, Candlemass og en rekke andre definerte doomsjangeren på 70- og utover 80-tallet med sine klassiske album. Men er det et band som er selveste definisjonen på doom metal, så er det Saint Vitus. De ble dannet i 1978 under navnet Tyrant, for å så skifte navn til Saint Vitus i 1981. I 1984 gav de ut dette albumet og forandret metal for alltid. Det var riktignok knapt noen som la merke til det siden thrash dominerte 80-tallet, men for de som søkte den absolutt dypeste undergrunnen av amerikansk metal, så var dette albumet en sær og unik opplevelse. Saint Vitus høres ut som et bortglemt metalalbum som kom ut mange år før Black Sabbath sitt debutalbum. Om metal var funnet opp på tidlig 60-tallet, så hadde den hørtes ut som Saint Vitus. Den lo-fi gitartonen som høres veldig rå ut og riffene har en følelse av proto-metal. Sammen med bassen, så skaper de et primitivt og monotont lydbilde som er bekmørkt og pessimistisk. Det er tykt og grøtete hele veien. Trommene er fantastiske selv om de er spilt sakte. Hver beat treffer og bygger opp angsten i musikken. Jeg digger også vokalen til Scott Reagers. Jeg vet at det er de som foretrekker stemmen til Wino, som synger på de senere albumene, men stemmen til Scott passer perfekt med den antikke følelsen musikken gir meg.


Saint Vitus er både som band og album noe av det viktigste en hver doomfan må høre på for å forstå sjangeren. Albumet åpner med det mer midttempo tittelsporet, som er nesten up beat og lett å headbange til, for å så bli enda mer seig, sakte og mørk for hver låt. Har man hørt en del på moderne doom, så blir man kanskje ikke så imponert på første gjennomlytting siden det er nok av nye band som er enda mer tunge, og som spiller enda mer sakte og depressivt, men det er ikke de tingene som gjør dette til en så stor og viktig klassiker. Det er den unike atmosfæren og råskapen i musikken som gjør at dette er så genialt. Det kan ta noen gjennomlytninger for å oppdage den, men fy faen så hardt det klikker når man oppdager den. Litt av råskapen kan skape litt punk rockfølelse, noe som ikke er så rart siden Saint Vitus turnerte med Black Flag før de spilte inn dette albumet. Metal var som sagt dominert av thrash på 80-tallet og det var ikke rom for band som spilte sakte. På grunn av Black Flag, så endte utrolig nok Saint Vitus opp med flere fans blant punk rockere enn blant metalheads. Ting er litt annerledes siden doom tok litt mer av mange år etterpå og de er nå ansett som et av de klassiske metalbandene fra 80-tallet. Hvis det er et doomalbum som er obligatorisk, så er det dette.

---------------------------------------------------------

Царица er et russisk black metal/punk rock band som har gitt ut en selvfinansiert EP. Dere kan høre dem på deres Bandcamp.

Nå over til metal musikkvideoer.



0 Comments: